Ana SayfaDünyaSchulz’dan ‘itiraf’: Erdoğan’dan başında ben de hoşlanmıştım

Schulz’dan ‘itiraf’: Erdoğan’dan başında ben de hoşlanmıştım

HABER MERKEZİ – Almanya’da başbakan adayı olan Martin Schulz, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidara geldiği dönemde birçokları gibi kendisini de etkilediğini söyledi.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Katolik Haber Ajansı’na (KNA) bir mülakat verdi.

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye ile de ilgili açıklamalar yapan Schulz, “Erdoğan’dan benim gibi birçokları başında hoşlanmıştı, zira Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştırmak istiyordu. Bu, bu süre içerisinde tam tersine dönüştü. Erdoğan idam cezasını gerçekten yürürlüğe sokacak olursa o zaman Avrupa Birliği’ne kapıyı kapatmış olur” dedi.

Almanya’da tepki çeken Diyanet İşleri Türk İslam Birliği de mülakatta gündeme geldi.

DİTİB’in rolüne ilişkin soruya verdiği yanıtta Schulz, anayasa hukukunun din ile ilgili hükümlerinin tüm dini cemaatler için açık olduğunu vurguladı. Schulz, “Dini cemaatlere kendi iç idarelerinde sunduğumuz özerklik yüce bir değerdir ve korunmalıdır. Ancak bunun için dini cemaatler de hukuk devleti şartlarını yerine getirmiş olmak zorundadır. DİTİB üzerine bu temelde konuşmak zorundayız” dedi.

Schulz, DİTİB üzerinde baskının artırılıp artırılmaması gerektiği sorusuna yanıt olarak da şunları ifade etti:

DİTİB’in imam yetiştirmesinden ve on yıllardır Türk Müslümanlara rehberlik etmesinden uzun süredir memnunduk. Türkiye’deki hükümet Kemalist laik gelenekten ayrıldıkça ilişkiler değişti. Türkiye içerisindeki gerilimler DİTİB’i de etkiliyor. Türkiye ile olan ilişkisinin bu yüzden de gevşemesini umuyorum.

DİTİB ne ile suçlanıyor?

Almanya’da DİTİB imamlarına yönelik “casusluk” suçlamaları bir süredir gündemde.

Almanya’da DİTİB, bazı imamların Gülen yapılanması hakkında camilere gelen cemaat üyeleri ya da yaşadıkları bölgelerdeki Gülen sempatizanları hakkında Ankara’ya bilgi notları göndermekle suçlanıyor.

İmamların 28 kişi ve 11 kurum hakkında Ankara’ya bilgi aktardığı belirtiliyor.

Listelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emriyle Köln, Düsseldorf ve Münih başkonsoloslukları bölgesinde DİTİB imamları tarafından hazırlandığı ve Ankara’ya iletildiği öne sürülüyor.

Alman polisi iki eyalette dört DİTİB imamının evine delil toplamak amacıyla baskın düzenlemişti.