Ana SayfaGüncelSerbest bırakılan Şehbal Şenyurt: ‘Bürokratik’ bir durum yaşadık

Serbest bırakılan Şehbal Şenyurt: ‘Bürokratik’ bir durum yaşadık

HABER MERKEZİ – Bodrum’da gözaltına alınan belgesel yönetmeni ve yaşam savunucusu Şehbal Şenyurt Arınlı, serbest bırakıldı. Türkiye’de artık kimsenin güvende olmadığını belirten Şenyurt, “Türkiye’nin genel bürokratik halleri içinde bir durum yaşadık” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde gözaltına alınan belgesel yönetmeni ve yaşam savunucusu Şehbal Şenyur, Pazartesi gecesi serbest bırakıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu üyesi Şenyurt, Mersin’de katıldığı bir kadın toplantısında yapmış olduğu konuşma nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.

Kendisine “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” suçlamaları yöneltilen Şenyurt, gözaltı sürecini değerlendirdi.

dihaber’e konuşan Şenyurt, Türkiye’de artık hiç kimsenin güvende olmadığını ifade ederek “Türkiye’nin genel bürokratik halleri içinde bir durum yaşadık” dedi.

7 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Muğla milletvekili adayı Şenyurt, 2012 yılında yapmış olduğu konuşmalar, katıldığı toplantılar ile kadın ve insan haklarına dair yürüttüğü çalışmaların bambaşka amaçlar için yorumlanıp illegalize edilmeye çalışıldığını ifade etti.

“Bütün hak savunucuları ‘tehlikeli unsurlar’ olarak gösterilmek isteniyor”

Anti demokratik uygulamaların giderek yükseltilmeye çalışıldığına dikkat çeken Şenyurt, şöyle konuştu:

Aslında bütün bunlar bir bütünün parçaları. Yani peşi sıra anti demokratik uygulamalar giderek yükseltilmeye çalışılıyor. Bütün insan hakları savunucuları, yaşam savunucuları ‘tehlikeli unsurlar’ olarak gösterilmek isteniyor. Operasyonlarla tekrar ve tekrar gözden geçiriliyormuş gibi korku politikaları yayılmaya çalışılıyor.

Şehbal Şenyurt Arınlı hakkında

Kendini ilk gençlik yıllarından bu yana enternasyonalist bir dünya vatandaşı olarak tanımlayan Şehbal Şenyurt, 1962 Giresun doğumlu.

80’li yıllarda çeşitli gazeteler ve bazı sanat dergilerinde muhabirlik yapan Şenyurt, Filistin halkıyla dayanışma amaçlı pek çok çalışmaya katıldı.

Döndükten sonra mesleki hayatını gazeteci ve belgesel yönetmeni olarak insan hakları mücadelesinden kopmadan sürdürdü.

Azınlık hakları, kadın dayanışması ve ekolojik yaşamın korunması konuları temel çalışma alanları oldu.

Şehbal Şenyurt aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın kameramanı ve çok sayıda belgeseli bulunuyor.

Şenyurt, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu üyesi olarak da uzun yıllar faaliyet yürütüyor.