Ana SayfaDünyaSuriye İnsan Hakları Gözlemevi ‘doğruladı’: IŞİD lideri Bağdadi Musul’da öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ‘doğruladı’: IŞİD lideri Bağdadi Musul’da öldürüldü

HABER MERKEZİ – Pazar günü Musul’da IŞİD’e karşı resmi zafer ilan edilmesinin ardından bugün Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin Musul’da öldürüldüğünü doğruladığını duyurdu. Musul’un kurtarılması ile ilgili koalisyon ve Irak Güçleri’ni tebrik eden ABD Başkanı Donald Trump’tan ise “IŞİD’in Suriye ve Irak’taki günleri sayılı” açıklaması geldi. 

Pazar günü, Haziran 2014’te IŞİD tarafından işgal edilen ve ‘hilafet’in ilan edildiği kent olan Musul’da yaklaşık 9 ay boyunca ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteği ile Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin ortak operasyonu bitmiş, ‘resmi zafer’ ilan edilmişti.

20 Haziran’da Rusya, düzenlediği bir hava saldırısı sırasında ‘hilafet’i ilan eden IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıklamış, İran medyası bu haberi doğrulamıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: Bağdadi’nin öldürüldüğü teyit edildi

Bugün de Irak televizyonu Bağdadi’nin Musul’da öldürüldüğünü söyledi.

Britanya merkezli savaş gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamada da “IŞİD liderinin öldürüldüğü teyit edildi” ifadelerine yer verildi.

Grubun başkanı Rami Abdulrahman Reuters’a “Deyr Ez Zor’da üst kademelerdekiler de dahil olmak üzere IŞİD liderlerinin öldürüldüğü bilgisini doğruladık. Fakat tam olarak ne zaman olduğunu bilemiyoruz” dedi.

Trump: IŞİD’in Suriye ve Irak’taki günleri sayılı, tamamen yok edeceğiz

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada ABD liderliğindeki koalisyonun Irak’ın ikinci en büyük kenti Musul’u IŞİD’in elinden aldığı için tebrik etti.

Trump, “IŞİD’i tamamen yok etmek için çalışmaların süreceğini” belirtti:

Bugün Amerika ve koalisyon tarafından desteklenen Irak Güvenlik Güçleri Musul’u uzun IŞİD kabusundan uyandırdı. Başbakan Haydar el İbadi’yi, Irak Güvenlik Güçleri’ni ve Iraklıları bütün sivil insanların düşmanı olan teröristlere karşı kazandıkları zafer için kutluyorum. IŞİD tarafından işkence edilen, yerlerinden edilen ya da öldürülen binlerce Iraklı için yas tutuyoruz. Ülkelerinde düzeni sağlamak için hayatını veren kahraman askerler ve peşmergeler için Iraklılarla beraber matemdeyiz, kendilerini feda etmelerine minnettarız. ABD ve koalisyon, Irak Güvenlik Güçleri ile ve bugünü mümkün kılan herkes ile birlikte yürüdüğü için gurur duyuyor. IŞİD’in Irak ve Suriye’deki günleri sayılıdır. Ben görevdeyken ABD IŞİD’in tamamıyla yok olduğunu görmek için çalışacak.

Pentagon Bağdadi’nin ölümünü doğrulamadı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise IŞİD lideri Bağdadi’nin Musul’da öldüğüne dair haberleri doğrulamadı.

Ebubekir El Bağdadi’nin öldürüldüğüne dair haberlere ilişkin açıklama yapan Pentagon yetkilileri, IŞİD liderinin öldüğüne dair haberleri doğrulayacak bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.