Ana SayfaDünyaSuudi Arabistan Türkiye’yi uyardı: Arap dünyasına sızma dönemi sona erdi

Suudi Arabistan Türkiye’yi uyardı: Arap dünyasına sızma dönemi sona erdi

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan, Türkiye’yi Katar’daki askeri varlığı konusunda “Türk kardeşlerimizin Arap dünyasına sızma dönemi çoktan sona ermiştir” ifadesiyle uyardı.Hiçbir askeri gerilim istemediklerini belirten Birleşik Arap Emirlikleri de Katar’ı topraklarında Türk askeri güçlerini bulundurmaya teşvik etmekle suçladı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülkenin “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almasının ardından yaşanan krize ilişkin Suudiler ve BAE’den yeni açıklamalar geldi.

Suudi Arabistan’ın Birlemiş Milletler (BM) Büyükelçisi Abdullah El Muallimi, Katar’ın Türkiye ve İran ile ilişkilerine atıfta bulunarak, Katar’ın geleceğinin “uzak yerlerle” değil, komşularıyla olduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’nin Katar’da kurduğu askeri üsse de değinen El Muallimi, şöyle konuştu:

Türk kardeşlerimiz Arap dünyasına sızma ve istenmeyen müdahaleler döneminin çoktan sona erdiğini anlamalıdır. Türkiye yapıcı bir rol oynamak isterse bu memnuniyetle karşılanır. Ama askeri üsler ya da askeri müdahale yoluyla rol oynamaya çalışmak yapıcı olmaz ve Türkiye’nin Arap dünyasındaki itibarına zarar verir.

El Muallimi, şiddet kışkırtmalarının durdurulması durumunda El Cezire’nin kapatılmasının gerekmeyebileceğini belirterek, bu koşuldan da geri adım sinyali verdi.

  Türkiye'den Katar'a yeni askeri sevkiyat

BAE: Katar topraklarında Türkiye’yi askeri güç bulundurmaya teşvik ediyor, gerilimi tırmandırıyor

Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Reem el Haşimi de Katar’ı topraklarında Türkiye’yi askeri güç bulundurmaya teşvik ederek gerilimi daha da tırmandırmakla suçladı.

Bölgede hiçbir askeri gerilim istemediklerini belirten El Haşimi, “Bu konuyu ABD ya da Kuveyt olsun, güçlü bir arabuluculuk yardımıyla kendi aramızda çözebilmeyi umuyoruz” dedi.

Altı koşula odaklanılacak

Katar’a “teröre destek” suçlamasıyla Haziran ayı başından bu yana diplomatik ve ekonomik ambargo uygulayan dört ülke; Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn ambargonun kalkması için Doha yönetimine 13 maddelik bir talepler listesi sunmuştu.

Ambargo uygulayan dört ülkenin temsilcileri Salı günü BM’de gazetecilere yaptıkları açıklamada listedeki “terörle mücadele ile ilgili altı koşul”un yerine getirilmesine vurgu yaptı.

Söz konusu altı koşul şunları içeriyor: “Aşırılık ve terörle mücadele, terör finansmanının engellenmesi, kin ve şiddet doğuracak provokasyon ve söylemlerden kaçınma.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni kabineye giremeyen Kuzu: Siyasetin adaleti yok, Allah’a havale ediyorum
Sonraki Haber
'Hak savunucularının tutuklanması önceden kurgulanmış bir operasyonun parçası'