Ana SayfaGüncelTürkiye Almanya’dan gelen açıklamalara tepkili: ‘Yargıya müdahale var, kabul edilemez’

Türkiye Almanya’dan gelen açıklamalara tepkili: ‘Yargıya müdahale var, kabul edilemez’

HABER MERKEZİ – Tutuklanan altı hak savunucusu arasında bulunan Peter Steudtner’in tutukluluğuna tepki göstererek Türkiye’ye ödenen Avrupa Birliği yardımlarının durdurulabileceğini açıklayan Almanya’ya, Türkiye’den yanıt geldi. “Açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir” diyen Dışişleri Bakanlığı, Almanya’yı yargıya müdahale etmekle suçladı.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında yer alan Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanması, son dönemde İncirlik ve Konya’daki üsler nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açtı.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın konuyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı basın toplantısında Türkiye’ye yardımların gözden geçirilmesini gündeme getirdi.

Seibert “Son gelişmeler ışığında yardımların gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Almanya’dan gelen bu açıklamaların ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. “Açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir” diyen Dışişleri Bakanlığı, Almanya’yı yargıya müdahale etmekle suçladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir.

Söz konusu açıklamalardaki ifadelerin, Türkiye’yi alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standardı bir kez daha ortaya koymuştur.