Ana SayfaGüncelÜç aylık BİA Medya Gözlem Raporu: 136 gazeteci cezaevinde, 16 gazeteciye gözaltı

Üç aylık BİA Medya Gözlem Raporu: 136 gazeteci cezaevinde, 16 gazeteciye gözaltı

HABER MERKEZİ – Nisan- Mayıs- Haziran dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu yayımlandı. Rapora göre 136 gazeteci Temmuz 2017’ye cezaevinde girdi, 301 gazeteci 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4259 yıl 10 ay hapis tehdidi altında. “Erdoğan” sanığı 18 gazeteci ise 90 yıl hapis istemiyle yargılandı.

Nisan- Mayıs- Haziran dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu yayımlandı.

Raporda, “öldürülen gazeteciler”, “hapisteki gazeteciler”, “saldırı, tehdit ve engellemeler”, “soruşturmalar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM” ve “RTÜK” gibi bölümler yer alıyor.

Türkiye’nin Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve  medya özgürlüğünde yol açtığı ağır tahribatlar nedeniyle demokrasi dünyasıyla kopuş sürecine girdiği belirtilen rapora göre 136 gazeteci Temmuz 2017’ye cezaevinde girdi, 301 gazeteci 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4259 yıl 10 ay hapis tehdidi altında. 18 gazeteci hakkında ise “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla 90 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.

BİA’nın Nisan- Mayıs- Haziran 2017 dönemi raporundan öne çıkan tespitler şöyle:

136 gazeteci cezaevinde

Tutuklu gazetecilerin 78’i Cemaat medyasına çalışanlardan oluşurken habercilerden 30’u Kürt medyasındandı. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesinin 11 yazar, yayın yetkilisi ve muhabiri de ‘FETÖ’ye yardım ve propaganda’ suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. Dokuz gazeteci de çeşitli ‘yasadışı örgütlere üyelik’ (MLKP, DHKP-C, TKEP/L, Direniş Hareketi) veya ‘propaganda’ suçlamasıyla hapishanede tutuluyor. Hapishanedeki 136 gazeteciden 84’ü ya halen soruşturma geçiriyor, ya da haklarında henüz iddianame düzenlendi; 19’u hükümlüyken 23’ü halen yargılanıyor.

Nisan-Mayıs-Haziran 2017 döneminde AİHM biri tutuklu diğeri muhasebeci iki başvurucunun dosyasında, Türkiye’yi ifade özgürlüğünü ihlalden toplam bin 500 avro (yaklaşık 6 bin TL) manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

16 gazeteci gözaltına alındı

Nisan- Mayıs- Haziran 2017’de, dördü uluslararası medyadan olmak üzere toplam 16 gazeteci gözaltına alındı. Örneğin, Fransız Mathias Depardon Hasankeyf’te gözaltına alındı; 30 saatten sonra Antep Geri Gönderme Merkezi’ne nakledildi. Depardon bir ay bekletildikten sonra sınırdışı edildi.

5 gazeteci fiziki saldırıya uğradı

Nisan-Mayıs-Haziran 2017 döneminde en az beş gazeteci fiziki, ikisi sözlü saldırıya uğradı. Ayrıca, üç gazeteci de tehdit edildi. Örneğin; Kanal D TV’nin işine son verdiği İrfan Değermenci’nin evi kurşunlandı; Yeni Şafak’tan ayrılan Ali Bayramoğlu seçim günü saldırıya uğradı; Habertürk gazetesi muhabiri Leyla Ünal zabıtaların, Milliyet Gazetesi spor muhabiri Bilal Meşe futbolcu Arda Turan’un saldırısına uğradı.

Davalar

Nisan-Mayıs-Haziran döneminde 301 gazeteci, ceza davaları kapsamında ve “darbeye iştirak”, “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası”, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “Devlet organlarını aşağılamak” gibi çok çeşitli suçlamalarla toplam 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4 bin 259 yıl 10 ay hapis tehdidiyle yüz yüze kaldı.

40 gazeteci “örgüt propagandası” veya “örgüt açıklamalarına yer vermek”ten toplam 306 yıl hapis istemiyle yargılandı; 4’ü beraat ederken 5’i de toplam 10 yıl 3 ay hapse (2 yıl 6 ayı ertelemeli olmak üzere) mahkum oldu.

167 gazeteci, “örgüt yöneticiliği”, “örgüt üyeliği”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “örgüte yardım” gibi suçlamalar nedeniyle toplam 3 bin 798 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Bunlardan 13’ü beraat ederken 2’si de toplam 12 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

11 gazeteci, “Türk milletini ve emniyet kuvvetlerini aşağılamak” iddiasıyla ve TCK’nın 301. Maddesi temelinde yargılandı; bu davalardan yedisi yeniydi. Dört gazeteci sonuçta ertelemeli 2 yıl 2 ay hapse mahkum oldu. Üç gazeteci de halen, “suçu övmek ve “suça teşvik” iddiasıyla toplam 30 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Bir gazetecinin de “Atatürk’ün anısına hakaret”ten dört yıl altı ay hapsi isteniyor.

‘Erdoğan’a hakaret’ sanıkları

Nisan- Mayıs- Haziran döneminde, 18 gazeteci, TCK’nın 299. Maddesinden ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten toplam 90 yıl hapis istemiyle yargılandı; dokuzu toplam 4 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 84 bin TL de adli para cezasına mahkum edildi.

Sansür ve yasak

Nisan-Mayıs-Haziran 2017 döneminde en az 6 siteye, 47 haber ve yazıya, 3 Twitter mesajına, bir kitap ve bir filme sansür getirildi. En az bir akreditasyon ayrımcılığı yaşanırken, 46 medya çalışanına ait pasaportlar iptal edildi. Ayrıca, en az üç değişik sansür olayı daha meydana geldi. Dünyanın en tanınmış İnternet ansiklopedisi Wikipedia, iki aydır Türkiye’de yasak.