Ana SayfaGüncelUluslararası 5 STK’den açık mektup: Gözaltılar Türkiye’nin geleceği için kaygı verici

Uluslararası 5 STK’den açık mektup: Gözaltılar Türkiye’nin geleceği için kaygı verici

HABER MERKEZİ – Uluslararası beş sivil toplum kuruluşu yayımladığı açık mektupla Büyükada’da gözaltına alınan ve 10 gündür emniyette tutulan hak savunucularının serbest bırakılmasını isteyerek, gözaltıların Türkiye’nin geleceği için “kaygı verici” olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükada’da yapılan baskınla gözaltına alınan insan hakları savunucuları 10 gündür gözaltında.

Hak savunucuları ifadeleri alınmadan emniyette tutulurken, soruşturma dosyasına ‘gizlilik’ kararı getirildiği için gözaltındaki isimlere isnat edilen suçlar belli değil.

Ancak dosyadaki gizlilik kararına rağmen, hükümete yakınlığıyla bilinen medya organları hak savunucularını ‘gizli toplantı yapmak’ ve ‘casusluk’ ile hedef alıyor.

Gözaltılara ilişkin tepkiler de gelmeye devam ediyor.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Avaaz Direktörü Ricken Patel, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İcra Direktörü Ken Roth, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow, Uluslararası Şeffaflık Örgütü İdari Direktörü Robin Hodess açık mektup yayımlayarak gözaltındaki hak savunucularının serbest bırakılmasını istedi.

Mektupta gözaltıların Türkiye’nin geleceği için “kaygı verici” olduğu vurgulandı.

İnsan haklarına yönelik baskının sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada arttığı belirtilen mektupta, dünya liderlerinin bu duruma karşı verecekleri cevabın “kritik” olduğu vurgulandı.

Mektupta şöyle denildi:

Bazılarının G20 Zirvesi’nde kaygılarını ifade etmeleri övgüye değer olsa da bir kerelik müdahaleler yeterli değildir. Artık dünya liderlerinin insan hakları, onur ve adalet ile hem Türkiye’de hem de tüm dünyada bu değerlerin koruyucuları olarak güçlü ve gelişmiş bir sivil toplumun gerekliliği adına kuvvetli, kararlı ve etkili bir duruş sergilemelerinin zamanı gelmiştir.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

Hak savunucuları hala gözaltında tutulurken, soruşturma dosyasının üzerinde gizlilik (kısıtlılık) kararı bulunuyor.

Bu nedenle insan hakları savunucularının, gözaltına alınmalarına gerekçe olacak hangi kanıtlarla, ne tür bir suç isnadıyla gözaltına alındıkları henüz belli değil.