Ana SayfaToplumsal CinsiyetUrfa Emniyeti’nde ‘buradan çıkış yok’ diye tehdit edilen kadına cinsel işkence iddiası

Urfa Emniyeti’nde ‘buradan çıkış yok’ diye tehdit edilen kadına cinsel işkence iddiası

HABER MERKEZİ – Rojava’dan Urfa’ya geçerken gözaltına alınan Suzan Çay, Urfa ve Akçakale emniyet müdürlüklerinde tutulduğu 14 gün boyunca cinsel ve fiziksel işkenceye maruz kaldığını anlattı. Gözlerinin bağlandığını ve cinsel saldırı ile tehdit edildiğini söyleyen Çay, polislerin kendisine, “Seni çıplak soyup Akçakale meydanında asacağız” dediğini aktardı.

Urfa’nın Akçakale ilçesinde 10 Haziran tarihinde gözaltına alınan Suzan Çay, 14 boyunca hakaret, taciz ve işkenceye maruz kaldığını iddia etti.

Avukatı vasıtasıyla İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi’ne başvuran Çay, tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mektupta gözaltında maruz kaldığı işkenceyi anlattı.

2 yıl önce Suriye’ye geçtiğini ve burada kooperatif çalışmalarında yer aldığını söyleyen 30 yaşındaki Çay, annesinin rahatsızlandığı haberini alması üzerine sınırdan geçip Akçakale ilçesine geldiğini ve burada gözaltına alındığını söyledi.

‘Seni çıplak soyup Akçakale meydanında asacağız’

Gözaltına alındığı andan itibaren işkencenin başladığını belirten Çay, gözlerinin ve ellerinin bağlanarak fiziksel şiddete maruz bırakıldığını ifade etti. Çay mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Sözlü ve fiziki taciz ediyorlardı. Emniyete götürüldüğüm an beni odaya atıp, 6-7 kişi dövmeye başladı. Birinin tekmesi burnuma geldi ve burnumdan kan fışkırdı. Bana bir kod isim ile sesleniyorlardı ‘Sen o sun’ diyorlardı. En fazla kafamı duvara vuruyorlardı. Bana ‘Seni çıplak soyup Akçakale meydanında asacağız’ diyorlardı.

Çay, sağlık kontrolleri için hastaneye götürüldüğünü ancak araçtan indirilmeden doktorun araca geldiğini ve kendisine sadece “Bir şeyin var mı?” diye sorduğunu kaydetti.

Burnunun kanadığını ve kaburgalarının ağrıdığını söylemesine rağmen polislerin araya girip doktora “düşmüş” dediğini aktaran Çay, yeniden emniyete götürülüp kemerle saatlerce dövüldüğünü söyledi.

‘Buradan çıkış yok’ tehdidi

Kendisine işkence edenlerin sık sık “Buradan çıkış yok, bu gece bizimlesin” dediklerini belirten Çay. mektubunda yaşadıklarına dair şu ifadeleri kullandı:

Bir ara bayılmışım. Bütün gün bir damla su vermediler. Sadece aralıksız işkence ediyorlardı. Akşam yemek için gittiler ve ben halen başımda çuval odada bekliyordum. Sonra tekrar sağlık kontrolü için götürdüler.

Hastanede doktora başım dönüyor, midem bulanıyor, kaburgalarım ağrıyor dedim. Bana ‘Eğer bir şey olursa seni hastaneye getirirler, film çekerler’ dedi. Daha sonra beni hücreye götürdüler. Beni koydukları hücrede 4 kadın vardı. Bir kadın polis gelip buradan aldı ve bodrum katına indirdi.

Burada bir kapıyı çalarak ‘Başkan’ diye seslendi. Ellerimi arkadan kelepçeleyip o odaya aldılar. Odada başka birileri daha vardı. Bana ‘Ayaklarının üzerinde diz çök’ diye bağırıyordu. Arkadan biri beni itti, dizlerimin üstüne attı. Bir diğeri arkadan bağlı kollarımı boynuma doğru iterek kafamı yere çarptı. Gündüz de burnumdan kan akmıştı. Çarpmanın etkisi ile yine burnum kanadı.

‘Suçlamalar zorla kabul ettirilmeye çalışıldı’

Gözaltında olduğu süre boyunca yemek yemediğini belirten Çay, polislerin kendisini parmak izi için götürdüklerinde işkenceye daha fazla dayanamadığını ve kendisini araçtan atmak istediğini ancak aracın kapılarının kilitli olması nedeniyle yapamadığını söyledi.

Bodrum katına indirilerek kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeye zorlanan Çay şunları anlattı:

Biri boğazımı tuttu, sıktı ve beni yukarı kaldırdı. Dağdan geldiğimi, eğitimler aldığımı ve burayı patlatmak için geldiğimi söylüyorlardı. Söylediklerini kabul etmeyince beni yere attılar. Bana ‘Söyle konuş böyle olduğunu söyle’ diyorlardı.

Cinsel saldırı tehdidi

Cinsel saldırı ile tehdit edildiğini dile getiren Çay şöyle devam etti:

İşkence yapılırken bağırıp çağırmayınca daha çok sinirlendiler. ‘Seni soyarız ve buradakiler istediğini yapar” şeklinde cinsel saldırı ile tehdit edildim. Sonra biri çoraplarımı çıkardı, sert bir şeyle ayaklarıma vurdu. Kendimden geçtim, yüzüme su döküp beni kendime getirdiler. Koluma bir şey değdi, elektrikti. Yine kendimden geçtim. Bir sonraki gün beni yine bodruma aldılar ve ilk yaptıkları diz çöktürtmek oluyordu.

‘Her gece işkencenin dozu arttı’

Kürşat adında bir polisin kendisine “Seni generale teslim etsem sana neler neler yapar. Ben onu zor tutuyorum” diyerek sık sık cinsel saldırı ile tehdit edildiğini belirten Çay, her gece işkencenin dozunun arttığını ve farklı işkence biçimlerinin kullanıldığını aktardı.

Son günlerde burnundan ve boğazından kan geldiğini belirten Çay, “Son gece yine gözlerim bağlı, ellerim arkadan kelepçeli ve diz çöktürerek içeri aldılar. Odada biri ellerini boynumda bacaklarımda gezdirerek beni taciz ediyordu. 14 gün boyunca işkence ve taciz ettiler” ifadelerini kullandı.

Avukat Yavuz: Müvekkilim konuşamayacak haldeydi

Çay’ın avukatı Mikail Yavuz da müvekkilinin vücudunda işkence izlerine rastladığını ve gözaltındayken konuşamayacak durumda olduğunu kaydetti.

Mahkeme araştırmasını talep etti

Gözaltı süresi bitip adliyeye çıkarıldığında müvekkilinin yasal mercilere başvuruda bulunup sorgu zaptında tüm yaşadıklarını tek tek anlatıp ifade ettiğini kaydeden Yavuz, bunun üzerine 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin işkence iddialarının araştırılması gerektiği yönünde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunması kararı verdiğini ve bununla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti.


Kaynak: dihaber

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CUMHURİYET DAVASI | Murat Sabuncu: Anter, Dink, Mumcu, Göktepe'nin yolundan dönmeyiz
Sonraki Haber
New York Times: 'Türkiye'de Aleviler, gittikçe daha uçlara itiliyor'