Ana SayfaMedyaVeli Saçılık Guardian’da: ‘Yükselen baskıya karşı direnişin sembolü tek kollu protestocu’

Veli Saçılık Guardian’da: ‘Yükselen baskıya karşı direnişin sembolü tek kollu protestocu’

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edildiği işine geri dönmek için açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile mücadeleye başlayan, halen daha abluka altındaki Yüksel Caddesi’nde eylemini sürdüren Veli Saçılık, Britanya’nın köklü gazetelerinden Guardian’da yer buldu.

Veli Saçılık, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği işine geri dönmek ve tutuklandıktan sonra açlık grevi eylemlerini cezaevinde sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’yla dayanışmak için abluka altındaki Yüksel Caddesi’ndeki eylemini uzun süredir devam ettiriyor.

Saçılık’ın bu mücadelesi, Britanya’nın köklü gazetelerinden Guardian’da yer buldu.

Gazete, ‘Tek kollu Türkiyeli protestocuya hükümet tarafından soruşturma açıldı’ başlığıyla verdiği yazıda sosyolog olarak görev yaparken ‘terör örgütü üyesi olmak’ iddiasıyla işinden ihraç edilen Saçılık ile bir röportaj yaptı.

‘Onlar güçlüler ama biz haklıyız’

Gazetenin “Türkiye’de yükselen baskı rejimine karşı gösterilen direnişin sembolü haline gelen tek kollu protestocu” olarak nitelediği Saçılık, verdiği demeçte,”Onlar güçlüler ama biz haklıyız. Cesaret bulaşıcıdır, onlar cesaretimizin daha büyük bir direnişe yol açacağından korkuyorlar” diyor.

Haberde Kasım’da akademisyenlere, kamu görevlilerine ve öğretmenlere yönelik hükümetin verdiği kararlarla işinden edilen Saçılık’a devlet tarafından soruşturma açıldığına değiniliyor.

Guardian Saçılık’ın çevik kuvvet polisleri ile karşılaştığı anın fotoğrafının hükümet yasaklamalarına karşı yükselen muhalefetin sembolü haline geldiğini belirtiyor.

‘Saçılık kolunu devletin hapishanelere yönelik düzenlediği operasyonlarda kaybetmişti’

Gazete, 5 Temmuz 2000’de devlet tarafından mahkumlara yönelik düzenlenen operasyonda Saçılık’ın kolunun nasıl koptuğuna da yer veriyor:

Saçılık bir işçi eyleminde tutuklandıktan 3 sene sonra, hükümetin ülke genelindeki açlık grevlerini ve isyanları ‘bastırmak’ için hapishaneye düzenlediği operasyonlarda kolunu kaybetti. Kolu kopan Saçılık, hastahane yatağına kelepçelendi. Kayıp kol daha sonra hapishanenin dışında bir çöplükte bulundu.

Ayrıca haberde Saçılık’ın kolunu kaybetmesine dair “Ben silahlı bir terörist değildim ki olsam bile bunu hak etmiyorum. Genelde ağlamam ama o zaman sinirden ve üzüntüden ağlamıştım” dediği belirtiliyor.

Protestolar ve Veli Saçılık

Fotoğraf: Adem Altan /AFP

Guardian Saçılık’ın barış eylemlerine, hükümetin oyları çaldığı ile ilgili eylemlere katıldığını ve toplamda 17 kez gözaltına alındığını, şimdi ise işini geri istediğini yazıyor.

Gazete, onunla birlikte protestoya başlayan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine iadelerini istedikleri için girdikleri açlık grevi sırasında ‘daha büyük prostestolara sebep vermemesi’ için tutuklandığını belirtiyor.

Saçılık’ın protestolar ile ilgili ifadesine ise Guardian’da şöyle yer veriliyor:

Biz haklıyız, söylediklerimiz doğru ve bunu onlar da biliyor. Ne zaman haklarımızı talep etsek karşılığı tutuklama, dayak, işkence ya da ölüm oluyor. Fakat umudum var. Bu yüzden protesto ediyorum.


Karınca Dış Haberler