Ana SayfaGüncelWashington Post’tan ’15 Temmuz’ yazısı: Yenikapı’dan eser kalmadı

Washington Post’tan ’15 Temmuz’ yazısı: Yenikapı’dan eser kalmadı

HABER MERKEZİ – Darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle konuya dair bir yazıya yer veren Washington Post, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimini ‘daha büyük bir güce ulaşmak için araç haline getirdiği’ savunuldu. Yazıda Erdoğan’ın, tasfiyelerin darbe girişiminin arkasındakilere yönelik olduğunu ifade ettiği ancak gerçekte bu tasfiyelerin aktivistleri, muhalifleri ve karşıt görüşlüleri hedef aldığı ifade edildi.

ABD’de yayınlanan ve ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post, darbe girişiminin yıldönümünde 15 Temmuz’dan bugüne uzanan süreç hakkında bir yazıya yer verdi.

Gazetede, Ishaan Tharoor’un “Erdoğan darbe girişimini daha büyük bir güce ulaşmak için araç haline getirdi” başlığıyla yayınlanan makalesinde, darbe girişimi ardından düzenlenen 7 Ağustos Yenikapı Mitingi’ndeki ‘birlikten’ eser kalmadığı değerlendirilmesinde bulunuldu.

Yazıda, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde yapılan etkinliklerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hainlerin kafasını kopartacağız’ sözü ve Kılıçdaroğlu’na ‘ödlek’ dediği belirtilerek yeni Türkiye yolunda darbe girişiminin ‘Allah’ın bir lütfu’ olarak nitelendirildiği anımsatıldı.

Geçen bir yıllık süreçte Erdoğan’ın ‘sivil halk içerisinde ve ülkedeki devlet kurumlarında gerçekleştirilen geniş çaplı tasfiyeyi yönettiği’ ifade edildiği yazıda, şunları dile getirildi:

Erdoğan ve müttefikleri darbe girişiminin arkasındakilerini tasfiye ettiklerini ifade etmelerine rağmen gerçekte aktivistlerden, muhaliflerden ve karşıt görüşlülerden oluşan çok daha geniş çaplı bir tabanı hedefine aldı.

Yazıda,tasfiyeler ve kapatılmalarla ilgili ise şöyle dendi:

150 binin üzerinde devlet kurumlarında ve üniversitelerinde çalışan insanlar ya işinden atıldı ya da iş durumları askıya alındı. Daha cuma günü 2 binin üzerinde polisin ve yüzlerce akademisyenin de dahil olduğu 7 bin kişinin görevlerinden tasfiye edildiği haberi geldi. Yargı, ordu ve polis teşkilatlarından ve devletlerin diğer organlarından 50 binin üzerinde kişi tutuklandı. 100’ün üzerinde gazeteci ise parmaklıklar arkasında. Onlarca gazete ve televizyon kanalı ise kapatıldı.

Makalede, FT’de yayınlanan ‘The New Sultan: Erdogan and Crisis of Modern Turkey’ (Yeni Sultan: Erdoğan ve Modern Türkiye’nin Krizi) yazarı Soner Cağaptay’ın da şu sözlerine de yer verildi:

Erdoğan’ı desteklemiyorsan ne iyi bir Türk ne de iyi bir Müslümansın iması yapılıyor.