Ana SayfaGüncelYaptırımlar yolda: Almanya Dışişleri Bakanı bu kez Türkçe ‘açık mektup’la anlattı

Yaptırımlar yolda: Almanya Dışişleri Bakanı bu kez Türkçe ‘açık mektup’la anlattı

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Almanya’daki Türklere hitaben keleme aldığı ‘açık mektupta’, Alman hükümetinin Türkiye’ye karşı tutumunun değişeceğini belirtti ve bunun gerekçesini anlattı.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in de olması, yine son dönemde İncirlik ve Konya’daki üsler ve gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde patlak veren yeni kriz sürüyor.

Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ülkenin önde gelen gazetelerinden Bild’e Türkçe ve Almanca ‘açık mektup’ yazdı.

Mektubunda Almanya’daki Türklere hitaben eden Gabriel,  Almanya hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikalarının değişeceğini belirtti, Türkiye’ye karşı takınılan sert tutumun gerekçesini anlattı.

Bild Gazetesi’nde 22 Temmuz Cumartasi günü Türkçe de yayınlanan ve “Sevgili Türk hemşerilerim”  diye başlayan Gabriel’in mesajı şu şekilde:

Federal Hükümetin tümü adına da size bu şekilde hitap etmek istiyorum. Türkiye ile olan ilişkilerimizde şu anda yaşanan büyük zorlukları özellikle siz de hissetmektesiniz. Sizin vatanınız Almanya’dır, fakat birçoğunuz için aynı zamanda da Türkiye’dir.

Bu nedenle size şunu söylemek istiyorum: Almanlarla Türkler arasındaki dostluk büyük bir hazinedir. Biz Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olması için her zaman çaba sarf ettik, çünkü Almanya ile Türkiye arasında iyi ilişkilerin sizin açınızdan da önemli olduğunu biliyoruz.

Fakat şu anda Türkiye’de suçsuz Alman vatandaşları tutuklanmaktadır. Alman Hükümeti olarak tepki vermeden seyirci kalmamız mümkün değildir. Vatandaşlarımızı korumak zorundayız.

Bu nedenle Alman Hükümetinin Türk siyaseti karşısındaki politikaları değişecektir. İşbirliğimizi ve özellikle Türkiye’ye yapılan ekonomik yardımları yeniden gözden geçireceğiz ve Avrupa’da da net bir tutum için girişimlerde bulunacağız.

Şunu bilmenizi istiyoruz ki, bunların hiç biri Türkiye’deki in­sanlara ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanlara karşı alınan önlemler değildir.

Ne olmuştu?

İnsan hakları aktivisti Peter Steudtner’in Türkiye’de tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin’e geri dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye gidecek Almanlara çok dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.

Gabriel ayrıca Alman şirketlerinin Türkiye’ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirileceğini söylemişti.

Gabriel, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini açıklamıştı.

Öyle ki bu konuda somut bir açıklama AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’dan gelmişti.

Hahn, AB’nin Türkiye’ye mülteciler konusunda daha az bağımlı olduğunu söyleyerek, birliğin ‘şantaj’ ile baskı altına alınamayacağını belirtmişti.

Previous post
AB: Mülteciler üzerinden şantaja izin vermeyeceğiz, Türkiye'ye artık daha az bağımlıyız
Next post
Beyin ameliyatı olurken 7 saat boyunca gitar çaldı