Ana SayfaEkoloji‘Zeytinimizde sondaj istemiyoruz’: Gülpınarlılar jeotermal santralinin çalışmasını durdurdu

‘Zeytinimizde sondaj istemiyoruz’: Gülpınarlılar jeotermal santralinin çalışmasını durdurdu

HABER MERKEZİ – Ayvacık’a bağlı Gülpınar köyündeki Jeotermal Enerji Santrali için yapılan sondaj çalışmasına karşı Gülpınar halkı, zeytinliklilerini korumak için traktörler ve araçlarla sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başlattığı Jeotermal Enerji Santrali Sondaj çalışmasına karşı Gülpınar halkı zeytinliklilerini korumak için bir araya geldi.

Cumartesi ve Pazar günleri bir araya gelen köylüler, traktörler ve araçlarla konvoy halinde sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu.

Evrensel’den Seçkin Sağlam’ın haberine göre alana giderek ‘Zeytinimizde sondaj istemiyoruz, çevre talanı istemiyoruz’ sloganları atan Gülpınarlılar, yetkililer ile görüşmek istedi.

Ancak yetkili kimseyi bulamayan Gülpınarlılar, işçilere tek geçim kaynaklarının alandaki zeytinlikler olduğunu belirterek, işçilerden de sorun çözülene kadar çalışmama sözü aldı.

Aynı zamanda köylüler, çalışma alanı içerisinde her gün nöbet tutacaklarını ve çalışmaya izin vermeyeceklerini belirterek, traktör römorkları ile çalışma sahasının yolunu kapattı.

Tekrar köy kahvesinde bir araya gelen yurttaşlar, diğer günlerde de toplu olarak çalışma alanına gitme ve çalışma yaptırmama kararı aldı.

Ne olmuştu?

Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyet raporunu Çanakkale Valiliği’ne sunmuş, Proje Tanıtım Dosyası incelenerek 26 Mayıs 2017 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmıştı.

Başlatılan çalışmaların zeytinlik alanları yok edeceğini belirten Gülpınarlılar, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği aracılığı ile geçtiğimiz günlerde Çanakkale İdare Mahkemesi’ne suç duyurunda bulunarak, zeytin yasasına rağmen verilen “ÇED Raporu Gerekli Değildir” kararının iptalini istemişti.

Previous post
Bir ilk: Yargıtay Somalı aileye manevi tazminatı onadı
Next post
Reuters ve Oxford raporu: Türkiye'de anaakım medya gündem belirlemedeki tekelini kaybediyor