Ana SayfaÇalışma Yaşamı2016’daki işçi eylemlerinin yüzde 57’sinde kadınlar var

2016’daki işçi eylemlerinin yüzde 57’sinde kadınlar var

HABER MERKEZİ – Emek Çalışmaları Topluluğu’nun ‘2016 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu’na göre işyeri temelli eylemlerin yüzde 57’sinde kadın katılımı var.

Bir grup araştırmacı ve akademisyenin oluşturduğu Emek Çalışmaları Topluluğu, “2016 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu”nu yayımladı.

Rapora göre, 2015 yılından 2016 yılına işçi eylemlerinde yaklaşık olarak üçte birlik bir azalma yaşandı.

15 Temmuz darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL’le birlikte işçilerin eylemi yarı yarıya azaldı, eylemlere polis müdahalesi ise arttı.

2015’ten 2016’ya işyeri temelli eylemlerde ortalama eylem süresi de yarı yarıya düştü.

‘Eylemlerin yüzde 57’sinde kadın katılımı var’

Ekmek ve Gül’ün haberine göre rapor, eylemlere katılan işçilerin cinsiyeti konusunda da bir analiz yapıyor:

*2015’te işyeri temelli eylemlerin yüzde 29’unda bariz bir kadın katılımı var. 2016 yılı verilerinde ise işyeri temelli eylemlerin yüzde 57’sinde kadın katılımı var. Yüzde 40’ında kadın katılımı yokken, yüzde 3’ünde eylemciler arasında kadın bulunup bulunmadığına dair bir veri yok.

*İşyeri temelli eylemlerin yüzde 3’ü sadece kadınlar tarafından yapılırken, yüzde 2’si kadın ağırlıklı işçi grupları tarafından, yüzde 26’sı ise kadın erkek sayısının aşağı yukarı birbirine denk olduğu işçi grupları tarafından yapılmış. Eylemlerin kalan dörtte birini ise erkeklerin ağırlıkta olduğu gruplar yapmıştır.

2016 yılındaki işçi eylemlerinin nedenleri arasında ‘toplumsal cinsiyete ilişkin’ sorunları da ayrıştıran rapor şu bilgileri ortaya koyuyor:

*İşyeri temelli eylemlerin yüzde 4’ünde eylem nedenleri arasında toplumsal cinsiyete ilişkin sorunlar (kadınlara yönelik ayrımcılık, taciz, vb.) ifade edilmiş.

*Toplumsal cinsiyete ilişkin sorunlar ve talepler ise genel eylemlerin ancak yüzde 3’ünde doğrudan bir neden olarak rol oynamıştır. Bu eylemlerin neredeyse hepsi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile sendikaların ve işçilerin örgütlediği, kadınların çalışma koşullarındaki eşitsiz konumunu görünür kılan eylemler.

Previous post
Bozdağ’dan Almanya’ya ‘güvence’: Kimseye giydiği şorttan dolayı soruşturma açılmıyor
Next post
Hong Kong'da denize sızan palm yağı 'tehlikeli'