Ana SayfaGüncelAİHM’den Gülmen ve Özakça kararı: ‘Devlet iyi bakıyor, şimdilik hayati tehlikeleri yok’

AİHM’den Gülmen ve Özakça kararı: ‘Devlet iyi bakıyor, şimdilik hayati tehlikeleri yok’

HABER MERKEZİ – AİHM, 147 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça için karar verdi. Eğitimciler için yapılan ‘acil tedbir başvurusu’nun reddedildiği AİHM kararında ‘devletin eğitimcilere gayet iyi baktığı’ savunuldu. Kararı değerlendiren avukatlar bu kararın AİHM’in tarihinde bir ‘utanç’ olarak anılacağını söyledi.

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri görevlerine geri dönmek için başlattıkları açlık grevinin 147’nci gününde olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tahliye edilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruya ret kararı çıktı.

BirGün’den Erk Acarer’in haberine göre AİHM kararında, “devletin Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya gayet iyi baktığı”, dosya içerisindeki 24 uzman hekimin raporuna rağmen “şimdilik hayati bir tehlike de görülmediği” denildi.

AİHM, kararında ulusal mahkemelere başvuru konusunda önerilerde de bulundu.

Avukatlar: AİHM’in tarihinde utanç

Mahkemenin bu kararını değerlendiren açlık grevindeki eğitimcilerin avukatları şunları söyledi:

Gülmen-Özakça tedbir kararı, eğer bir gün bu çürümüşlükten kendisini kurtarabilirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tarihinde utançla ve payandası olduğu şeyle birlikte anılacaktır.

Halkın Hukuk Bürosu avukatları da kararı şu şekilde değerlendirdi

Böylece 24 Mayıs günü başladığımız haksız tutuklamaya itiraz mücadelesinin mevzuatta öngörülen hukuksal yolu sona erdi. En azından Nuriye ve Semih için yürürlükteki kanunların izin verdiği her yola sonuna kadar ve ısrarla başvurduk.

Artık geriye kalan Nuriye ve Semih’in başından beri güvendikleri ve tutkuyla sevdikleri Türkiye halkı ve onun vicdanı ile ömürlerini ortaya koyarak savundukları onurlarıdır. Onun da hukuka ihtiyacı yok, hep birlikte yanlarındayız.