Ana SayfaGüncelAkdağ: Nikah memuru beş dakika oturamıyor, ne gerek var; hem papaz nikah kıyıyor, müftü niye kıymasın?

Akdağ: Nikah memuru beş dakika oturamıyor, ne gerek var; hem papaz nikah kıyıyor, müftü niye kıymasın?

HABER MERKEZİ – Anayasa ihlali ve Medeni Kanunu’nun yok sayılması olarak değerlendirilen müftülere nikah kıyma yetkisiyle ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Papaz nikah kıyıyor da müftü niye kıymasın? Tabi ki kıyabilir, ne zarar var bunda?” dedi.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili konuştu.

‘Kimseye zorla bir şey yaptırılmadığını’ ifade eden Akdağ, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini şu sözlerle savundu:

Kimseyi müftüye git nikah kıydır diye zorlayan bir kanun yok. Mevcut sistem zaten devam ediyor ama arzu edenler müftüye de kıydırabilecekler. Bu vatandaşın işini kolaylaştırıyor. Bu aslında nikah memurları ve belediye başkanının da işini kolaylaştırıyor. Özellikle yaz mevsimlerinde garibim evlendirme memurları ve belediye başkanları beş dakika oturamıyor, o salondan öbür salona koştur dur. Yani ne gereği var?

Bu hususta gereksiz tartışma açanların dönüp dünyaya bakması gerekiyor. Amerika’ya baksınlar, Avrupa ülkelerine baksınlar, oralarda papazlar nikah kıymıyor mu? Ne oluyormuş papaz nikah kıydırıyor da müftü niye kıydıramıyor? Sorunun cevabı çok basit. Papaz nikah kıyıyor da müftü niye kıymasın? Tabii ki kıydırabilir ne zarar var bunda. Türkiye’deki insanların birçoğu resmi nikahı ya eş zamanlı başka dini nikahla buluşturuyorlar ya da onu zaten öyle addediyorlar. Müftülerin nikah kıyacak olması herkesin işini kolaylaştıracak bir husustur, bunu tartışanlar beyhude tartışıyorlar.

“Anayasa ihlali ve Medeni Kanunu’nun yok sayılması demek”

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, müftülere nikah yetkisi veren tasarının geri çekilmesini istemişti.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Aydeniz Alisbah Tuskan, Türk Ceza Kanununda (TCK) nikah cüzdanı görmeden nikah hakkında dini merasim yapılmasını engelleyen ve bunu yapan din görevlilerinin cezalandırılmasını sağlayan yasanın 2015 yılında iptal edildiğini hatırlatmıştı.

Tuskan, müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren tasarı ile getirilen düzenlemelerin Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerini ve Medeni Kanunun resmi nikah hükmünü ihlal ettiğini, ülkede hukuk birliğini ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu söylemişti.

Tuskan ayrıca Medeni Kanun ile tek eşlilik sisteminin geçerli olduğu Türkiye’de bu konuya olan hassasiyetin sürdürülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Eski Başkanı avukat Nazan Moroğlu da “Müftülüklere nikah yetkisi çok yönlü anayasa ihlali, aynı zamanda Medeni Kanunu’nun yok sayılmasıdır. Acilen geri çekilmelidir” demişti.