Ana SayfaGüncel‘Akıncı Üssü Davası’nın yedinci günü: ‘Hulusi Akar’ın zorla tutulduğunu görmedim’

‘Akıncı Üssü Davası’nın yedinci günü: ‘Hulusi Akar’ın zorla tutulduğunu görmedim’

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara ilişkin 7’si firari 486 sanığın yargılanmasında yedi gün geride kaldı. Bugün, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a darbe bildirisini imzalatmaya çalıştığı iddia edilen eski Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık’ın çapraz sorgusu yapıldı. Harmancık, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın zorla getirilmediğini savunarak, “Zorla tutulur vaziyette kendisine silah dayanmış, sağında solunda silahlı kişiler görmedim” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara dair 486 sanığın yargılandığı davada bugün yedinci gün.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi’nde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM, Başbakanlık, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da arasında bulunduğu müştekilerin avukatları ve bazı müştekiler katıldı.

Bugünkü duruşmada olay tarihinde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı olan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a darbe bildirisini imzalatmaya çalıştığı iddia edilen eski Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık’ın çapraz sorgusuna devam edildi.

Harmancık: Genelkurmay Başkanı’nın zorla tutulduğunu görmedim

Mahkeme başkanı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi davasında” da sanık olan eski SAT yüzbaşı Özay Cödel ile görüşmediğini beyan etmesine karşın, HTS kayıtlarında 7 konuşmanın belirlendiğini ifade etti.

Ömer Faruk Harmancık ise “Cödel bildiğim biri değil. Beni arayanlarla ben konuştum. Beni Özay diye birisi aramadı. Telefonum ortadaydı. Kalabalıktakilerden bir başkası da konuşmuş olabilir” dedi.

Kendi telefonundan Cödel ile başkasının görüşmesinin normal olup olmadığı sorulan Harmancık, “O gün hiçbir şey normal değildi” yanıtını verdi.

Harmancık, “Bir ifadenizde Genelkurmay Başkanının zorla getirildiğini, bir başka ifadenizde ‘İstediği zaman gidebilirdi, herhangi bir şekilde zorlama yoktu’ demişsiniz” hatırlatması üzerine şu savunmayı yaptı:

Zorla tutulur vaziyette kendisine silah dayanmış, sağında solunda silahlı kişiler görmedim.

Ayrıca Harmancık, müşteki avukatlarından birinin sorusu üzerine 13 aydır tecritte, tek başına kaldığını, televizyon ve radyosu bulunmadığını, Ankara’yı bombalayan uçakların Akıncı Üssü’nden kalktığını iddianameden okuyunca öğrendiğini de söyledi.

Harmancık’ın çapraz sorgusunun ardından avukatı savunma yaparak, müvekkilinin tahliye ve beraatını talep etti.

Dünkü duruşma (6.gün)

Davanın dünkü duruşmasında (6. celse) ise olay tarihinde eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı olan ancak Akıncı Üssü’nde yakalanan ve darbecilerin sözde atama listesinde Genelkurmay Harekat Başkanı olacağı öne sürülen eski tümgeneral Kubilay Selçuk’un çapraz sorgusu yapıldı.

Sanık Selçuk, mahkeme başkanının sorusu üzerine, Akıncı Üssü’nde bulunduğu sürede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile aynı odada kaldığını ve Akar’ın boynunda küçük bir yara izi gördüğünü söyledi.

Hulusi Akar ile üs komutanının odasında zaman geçirdiğini, başka bir odaya geçmediği ifade eden Selçuk, “Üs komutanının odasından Sayın Komutanımızın ‘Gidin şöyle yapın, şunları ikna edin’ demesinin haricinde bir kere Dişli generalle hava almaya çıktık, onun dışında çıktığımızı hatırlamıyorum. Komutanımız emretti, biz çıktık, gittik, geldik” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile arasında husumet olup olmadığı sorulan Selçuk, “Hulusi Akar ile aramızda husumet yok. Çalıştığımız sürede herhangi bir sorun yaşamadık. Bana sevgisi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ancak Orgeneral Akar’ın, “Darbe başarısız olunca Kubilay Selçuk’un yüzü düştü, üzülmeye başladı” dediği yönünde beyanı olduğunun söylenmesi üzerine Selçuk, şunları söyledi:

Benim yüzüm düşmüştü, evet. Otursam ağlasam, yeriydi. Hatta 143. Filo’nun gazinosunda video görüntüleri var. Arkadaşlarımı üç parti halinde bekledim. Her birinin karargaha gitmesini söyledim. Herkes orada toplansın diye. Üç grubu da kontrol ettikten sonra son kez binaya girip çıktım. Dolaşıyorum ama ruh gibi dolaştığımı söylesem yeridir. Yaşanan hadiseler belli, sıkıntılar belli, oluş belli, millet zarar görmüş, silahlı kuvvetler zarar görmüş. Ne yapacaksınız? Sevinçli mi olacaksınız?

Sanık Kubilay Selçuk, soru üzerine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Akıncı Üssü’ne getirileceğine yönelik kendisine daha önce bir bilgi verilmediğini de öne sürdü.

Çapraz sorgunun ardından Kubilay Selçuk’un avukatı, müvekkilinin misafir olduğu Akıncı Üssü’nde kaçınamayacağı bir durumda kaldığını, darbeyle ilgili kimseye emir ve talimat vermediğini öne sürerek, tahliye ve beraatını istedi.

‘Akıncı Üssü Davası’ davası hakkında

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi’nde görülen davanın sanıkları arasında bir numaralı sanık Fethullah Gülen, iki numaralı sanık ‘imam’ Adil Öksüz ve yine davanın üç numaralı sanıklarından ‘sivil imam’lardan Kemal Batmaz ile eski hava kuvvetleri komutanı Akın Öztürk de var.

Sanıklar hakkında 303’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan 461’inin tutuklu bulunduğu davada, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 18 kişi tutuksuz yargılanıyor.

Aralarında Fethullah Gülen ve Adil Öksüz’ün de bulunduğu 7 firari sanık hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

1 Ağustos Pazartesi günü başlayan davanın Sincan Cezaevi kampüsü içindeki salonda görülecek duruşmaları 29 Ağustos’a kadar sürecek.

Sanıklar ‘anayasayı ihlal,’ ‘cumhurbaşkanına suikast,’ ‘yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs,’ ‘silahlı terör örgütü yönetmek,’ ‘askeri komutanlıkların gaspı,’ ‘kasten öldürme,’ ‘kasten öldürmeye teşebbüs,’ ‘mala zarar verme,’ ‘kamu malına zarar verme,’ ‘genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması,’ ‘ibadethanelere zarar verme’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ile suçlanıyor.


Davanın beşinci gününde yaşananlara aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akın Öztürk: Darbe girişimini Hulusi Akar’dan öğrendim


Davanın ilk dört gününde yaşananlara aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

‘Akıncı Üssü Davası’nın dört günü