Ana SayfaGüncelAnkara bağımsızlığa karşı: Çavuşoğlu’na göre referandum Irak’ı ‘iç savaşa kadar götürür’

Ankara bağımsızlığa karşı: Çavuşoğlu’na göre referandum Irak’ı ‘iç savaşa kadar götürür’

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu için Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğu iddiasında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin Türkiye’den bir açıklama daha geldi.

TRT Haber’de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin referandumdan geri adım atmasını beklediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, referandumu ‘yanlış bir karar’ olarak nitelerken, Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğunu öne sürdü.

Ankara’nın referanduma karşı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Ülke bu kadar sorun yaşarken bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha kötüye götürür. Allah korusun sivil savaşa kadar götürür. Biz referandum kararına karşıyız, karşı olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kürtlerle bir sorunu olmadığını da ifade ederken, Irak Kürdistan Bölgesi’ne en güçlü desteği verdiklerini savundu ve ‘peşmergenin eğitimi, ticari iş birliği, ekonomik yardımlar’a değindi.

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 17 Temmuz’daki toplantısında, Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu kararının “hukuken ve fiilen uygulanamayacağı” belirtilmişti.