Ana SayfaGüncel‘Anketlerde sonuç yüzde 45, erken seçim denemesinin zor olacağı konuşuluyor’

‘Anketlerde sonuç yüzde 45, erken seçim denemesinin zor olacağı konuşuluyor’

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet’ten Erdem Gül, AKP kulislerinde 2019’da yapılacak seçimleriyle ilgili olarak “Seçimi öne mi çeksek”, “2019’u mu beklesek” ikileminin olduğunu yazdı ve “AKP’nin yüzde 45’lerde seyrettiği belirtiliyor. Referandumda MHP’nin ise en fazla yüzde 3’lük bir seçmene evet dedirtebildiği AKP’lilerce dile getiriliyor. Artık seçimi kazanmak için yüzde 50+1 gerektiğinden anketlerdeki bu oranla erken seçim denemesinin zor olacağı konusunda görüş birliği bulunuyor” dedi.

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, 2019’da yapılacak seçimlerle ilgili AKP kulislerinde konuşulanları yazdı.

Kulislerde “Seçimi öne mi çeksek”, “2019’u mu beklesek” ikileminin olduğunu belirten Gül, yaptırılan anketlerde çıkan sonuçlar neticesinde erken seçim denemesinin zor olacağı konusunda görüş birliği bulunduğunu belirtiyor.

Seçimlerin artık yüzde 50+1 gerektiğini fakat anket sonuçlarından AKP- MHP ittifakı için bu oranın çıkmadığını aktaran Gül şunları belirtiyor:

İkilemi gidermek için sürekli anketler yaptırılıyor. Öteden beri AKP’ye anket yapan firma yöneticileri anket sonuçlarının bir erken seçim için cesaret verici olmadığı bulgularını dile getitriyor. 16 Nisan referandumundaki yüzde 48.5-51.5 oranının büyük oranda korunduğu vurgulanıyor. AKP’nin oylarının 7 Haziran’daki yüzde 40 ile 1 Kasım seçimlerindeki yüzde 50’nin arasında, yüzde 45’lerde seyrettiği belirtiliyor. Artık seçimi kazanmak için yüzde 50+1 gerektiğinden anketlerdeki bu oranla erken seçim denemesinin zor olacağı konusunda görüş birliği bulunuyor.

AKP’nin seçim konusunda artık kendi başına karar veremeyip bir tür ortağı konumundaki MHP’yi de dikkate almak zorunda olduğu vurgulanıyor. Referandumda MHP’nin en fazla yüzde 3’lük bir seçmene evet dedirtebildiği AKP’lilerce dile getiriliyor. Bu noktada seçim ile ilgili bir karar AKP tarafından ancak MHP’yi de Meclis dışında bırakmayacak bir formülün bulunmasına bağlı. Anayasa değişikliğinde milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkartılmıştı. Erken ya da 2019’da yapılacak seçimlerde bu 50 vekilin gerekirse AKP listelerinden MHP’ye sağlanması formülleri de konuşuluyor.

 

Previous post
Burkina Faso'da restorana silahlı saldırı: 18 kişi hayatını kaybetti
Next post
Öğrencinin 'merakı' sayesinde: Dünyanın en geniş volkanik bölgesi bulundu