Ana SayfaDünyaBağdat’ta konuşan Çavuşoğlu: Erbil’den beklentimiz referandum kararının iptali

Bağdat’ta konuşan Çavuşoğlu: Erbil’den beklentimiz referandum kararının iptali

HABER MERKEZİ – Bağdat’ta ziyaretlerde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılması öngörülen referanduma ilişkin “Erbil’den beklentimiz referandum kararının iptali” dedi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, görüşmeye dair “faydalı” nitelendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılması öngörülen ‘bağımsızlık referandumu’na ilişkin de uyarıda bulunan Çavuşoğlu, “Erbil’den beklentimiz referandum kararının iptali” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Erbil ve Bağdat arasındaki tüm sorunların Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde çözülmesini arzu ediyoruz. Erbil toprak ve sınır bütünlüğü içerisinde haklarından faydalanmalı.

Erbil’in attığı yanlış adımların da ne kadar yanlış olduğunu kendilerine söyledik. Kerkük’te Anayasa’ya aykırı bir şekilde de facto durum yaratarak bölgesel bayrağı asmanın yanlış olduğunu söyledik.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Barzani ertelemeyeceğiz demişti

Ancak iki gün önce açıklama yapan Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Barzani, 25 Eylül’de yapılması öngörülen referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

Türkiye ve İran referanduma karşı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan bağımsızlık referandumunu tanımayacaklarını fakat askeri bir müdahalenin de söz konusu olmayacağını söylemişti.

Türkiye ise referandum kararını ‘vahim bir hata’ olarak değerlendirmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu referandumun Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğu iddiasında bulunmuştu.

İran lideri Ayetullah Hamaney’in onayıyla Türkiye’de temaslarda bulunan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri de iki ülkenin de Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu ifade ederek “Yapılmaması konusunda ısrarcıyız” demişti.

ABD de Dışişleri Bakanı Rex Tillerson aracılığıyla Barzani’den referandumun ertelenmesini talep etmişti.




Önceki Haber
'Her iki taraf da suçlu' söylemini tekrarlayan Trump protesto edildi: Dört gözaltı
Sonraki Haber
Hapse girme tehdidi altında: 'Eren Keskin ile Dayanışma Ağı' kuruluyor