Ana SayfaGüncelBahçeli’ye göre Kürdistan referandumu ‘Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalı’

Bahçeli’ye göre Kürdistan referandumu ‘Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalı’

HABER MERKEZİ – AKP hükümetinin karşı çıktığı ve Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğu iddiasında bulunduğu Irak Kürdistan Bölgesi’nin referandum kararı için MHP lideri Devlet Bahçeli de “Bu referandum Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalıdır” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Irak Kürdistan Bölgesi yönetiminin bağımsızlık referandumu kararını ilişkin konuştu.

“Korsan referandum” nitelemesinde bulunan MHP lideri, “referandum hazırlığının sonuna kadar karşısında yer alınması” gerektiğini belirterek, “Bilinmelidir ki muhtemel bu referandum, Kürdistan provasıdır. Bu referandum Türkmenlerin, Türkiye’nin tamamen aleyhinedir. Bu referandum Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalıdır” dedi.

Bahçeli, “Milli gücümüzü ne pahasına olursa olsun göstermeliyiz. Peşmerge yönetimi Türk milletini sabrını zorlamaktan vazgeçmelidir” diye konuştu.

Referandum tartışmaları

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan bağımsızlık referandumunu tanımayacaklarını fakat askeri bir müdahalenin de söz konusu olmayacağını söylemişti.

Türkiye ise referandum kararını ‘vahim bir hata’ olarak değerlendirmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu referandumun Irak’ı ‘iç savaş’a kadar götürebilecek bir karar olduğu iddiasında bulunmuştu.

Dün Erbil’de Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşen Çavuşoğlu, burada da referandumun ‘huzur getirmeyeceğini’ yinelemişti.

Barzani ise 25 Eylül’de yapılması öngörülen referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.