Ana SayfaGüncelBaydemir’den KHK yorumu: AKP-MHP rejiminin en belirgin hukuk ve yasa dışı kararnamesidir

Baydemir’den KHK yorumu: AKP-MHP rejiminin en belirgin hukuk ve yasa dışı kararnamesidir

HABER MERKEZİ – Aralarında dihaber’in olduğu 3 basın kuruluşunun kapatıldığı, çok sayıda ihracın olduğu ve milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği iddia edilen suçlardan soruşturma açabilmesi yetkisi veren iki yeni KHK’ye değinen HDP Sözcüsü Baydemir, “Son KHK, savcıya dilediği zaman milletvekilini yargılama kapısı açıyor” dedi ve ekledi: “Kurulmak istenen AKP-MHP rejiminin en belirgin hukuk ve yasa dışı kararnamesidir.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlan yeni Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ilgili konuşan Baydemir, “Son KHK, savcıya dilediği zaman milletvekilini yargılama kapısı açıyor” dedi ve şu soruyu sordu: “KHK, Anayasa maddesini ortadan kaldırabilir mi?”

Baydemir’in son kararnamelere ilişkin açıklamaları şöyle:

21. yüzyılda bu ülkenin KHK’lerle yönetilmeye çalışılması en büyük yönetememe krizidir. 16 Nisan referandumundan sonra Meclis işlevsizleştirildi. Bu son KHK, Meclis’i tümden devre dışı bırakma KHK’sidir. Örneğin, milletvekillerinin Anayasa 83. maddedeki dokunulmazlıklarına ilişkin hüküm ortadan kaldırılıyor. Savcıya, dilediği zaman milletvekilini soruşturma ve onu yargılama kapısı açıyor. Artık Meclis’teki prosedürü işletilmesine gerek bırakmayacak yasa dışı bir madde. KHK Anayasa maddesini ortadan kaldırabilir mi?

MİT müsteşarı direkt Cumhurbaşkanına bağlanıyor. Onun soruşturulma izni Cumhurbaşkanına veriliyor. Bir MİT mensubunun yargılanması da MİT Başkanına bağlanıyor. Öte yandan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için ilgili mülki idare amirinin soruşturma izni vermesi gerekiyor ama milletvekili soruşturulabiliyor.

Bu kararname milletin iradesine bir savaş ilanıdır. Kurulmak istenen AKP-MHP rejiminin en belirgin hukuk ve yasa dışı kararnamesidir. 4 bin yeni hakim ve savcının alımının kapısı aralanıyor. Bir parti yargısı inşa ediliyor. Parti polis teşkilatı inşa ediliyor. Parti devleti inşa ediliyor. Kabul edilemez. Yasaya aykırıdır. Anayasa’ ya aykırıdır, ahlaka aykırıdır.


694 sayılı KHK ile milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği iddia edilen suçlardan soruşturma açılabilecek. Bu işlemler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek.

İki yeni KHK yayımlandı: dihaber dahil 3 basın kuruluşu kapatıldı, 928 kişi ihraç edildi

Demokratik Bölgeler Partisi’ne ait belediyelere kayyum olarak atanan 9 kaymakamın “kayyumluk” görevlerine son verilmesine de değinen Baydemir, “9 kayyumun görevden alınması, kayyum politikasının iflas ettiğinin, HDP’nin eleştirilerinin tümünün haklı olduğunun ispatıdır” dedi.

Baydemir, Sur’daki yıkıma ilişkin ise “‘Biz dava partisiyiz’ diyenler! Sur’daki yıkıntıların altında kalan sizin ‘dava’nızın ta kendisidir” değerlendirmesinde bulundu.

‘Demirtaş milletvekili değil mi?’

Demirtaş’ın yasama ve yürütme faaliyetlerinden yoksun bırakılmasına da değinen Baydemir, “Bozdağ ilk kez doğru bir şey söyledi, “Dokunulmazlığı kalkmadan milletvekili tutuklanamaz.” Peki Demirtaş milletvekili değil mi? Biz elma diyoruz, Meclis Başkanı Mahmut anlıyor. Demirtaş grup toplantısına SEGBİS’le katılsın dedik haberleşme talep etmedik ki. Demirtaş’ın tutuklanması referandumda ülkeyi muhalefetsiz bırakma girişimiydi. Halen tutuklu olması olası bir seçim nedeniyledir ” diye konuştu.