Ana SayfaEkolojiBir Surlu anlatıyor: Ramazan’da bile suyu kestiler, abdest almak için kilisenin suyunu kullanıyoruz

Bir Surlu anlatıyor: Ramazan’da bile suyu kestiler, abdest almak için kilisenin suyunu kullanıyoruz

DİYARBAKIR – Yıkımın hedefindeki Sur’da evlerinden çıkarılmaya çalışılan Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde yaşayanların elektrik ve suları kesik. Mahalle sakinleri, abdest için kiliseden su aldıklarını söylerken, “Evimizi yıkıp sularımızı kesenler, jakuzilerde yıkanırken biz içmeye bile su bulamıyoruz” diyor.

Sokağa çıkma yasakları sırasında yıkımın hedefi olan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki iki mahallede, “kentsel dönüşüm” adı ile başlatılan yıkım sürüyor.

Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde evleri boşaltılanların bulunduğu noktalarda başlayan yıkım sürerken, yıkıma tabi olmayan sokakların ise elektrik ve suları kesiliyor.

Pazar günü suları kesmek üzere mahallelere gelen Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) çalışanlarının bir kez daha şebeke suyunu kesmesine mahalle sakinleri tepkili.

3 gündür su ve elektrikleri olmayan yurttaşlar, yaz sıcağında ne yapacaklarını düşünüyor.

dihaber’den Esra Dal’a konuşan mahallelilerden 88 yaşındaki Zeliha Duyar, sıcakların 50 dereceyi bulduğu ilçede susuz kaldıklarını belirterek “Mahallelinin suyunu kesip seyreden bir zihniyet nasıl Müslüman olur. Pazar günü bir ekip sularımızı kesti. ‘Biz fukara insanlarız, neden suyumuzu kesiyorsunuz’ dedik bizi dinlemediler” diyor.

Duyar, su kesmeye gelen ekiplere karşı çıkan Adile isimli komşularının kazılan su şebekesinin içine uzandığı sırada polisin gaz bombasıyla müdahale ettiğini, yaşanan su kesintilerine yönelik tepkilerini dile getirmek için toplananlara da polisin gazla müdahale ettiğini anlatıyor:

Evimiz gazla doldu. Gazdan dolayı, nefesim kesildi. Komşular yetişmese bayılacaktım. Kendime zor geldim. Bunu Allah kabul eder mi? Polisten korkmuyorum, silahından da korkmuyorum. Bir tek Allah’tan korkuyorum ben. Zulüm yapmayın böyle. Siz susuz durabiliyorsanız, biz de durabiliriz. Su yoksa iman da yok. 3 gündür suyumuzu kesmişler. Bunlar yetmezmiş gibi rögarları taşla doldurmuşlar. Bugün yarın o rögarlar tıkanırsa ne yapacağız.

Yıkımların sorgusuz sualsiz yapıldığını, halkın hiçbir şekilde haberdar olmadığını dile getiren Azize Duyar ise, “Burası dingonun ahırı değil. Bizim tapulu malımızdır” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Yoksul insanlar olduklarını ifade eden Duyar, “Kendi evimizde yaşamak için başkasından izin istemek zorunda bırakıldık. Kapısı olmayan bir banyoda yıkanıyoruz. Biz razıyız, çünkü kendi evimiz. Kimseye muhtaç olmuyoruz” diye belirtiyor.

Sularının kesilmesiyle perişan olduklarını anlatan Duyar, şöyle devam ediyor:

Evlerimizi bize çok görüyorlar. Bir kuş bile su içtiğinde başını kaldırıp Allah’a bakar. Mübarek Ramazan’da bile gelip suyumuzu kestiler. Başbakan geldiği gün suyu bıraktılar. Bu nasıl ikiyüzlülüktür. Sularımız kesildiği günden beri doğru düzgün banyo, temizlik ve abdest alamıyoruz. Abdest almak için kilisenin suyunu kullanıyoruz. Evimizi yıkıp sularımızı kesenler, jakuzilerde yıkanırken biz içmeye bile su bulamıyoruz.




Önceki Haber
Sağanak yağışın beklendiği İstanbul için sel uyarısı
Sonraki Haber
Memleketi Silvan'da gözaltına alınan ABD’nin 'pizza şampiyonu' Akdeniz serbest