Ana SayfaDünyaBM’den ABD’ye çağrı: Irkçılığı koşulsuz bir şekilde reddedin

BM’den ABD’ye çağrı: Irkçılığı koşulsuz bir şekilde reddedin

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, ABD’de artan ırkçılık olaylarıyla ilgili ABD hükümetine bir uyarı verdi. Yapılan uyarıda ırkçılığı “tartışmasız ve koşulsuz bir şekilde reddetme” çağrısında bulunuldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde ırkçıların düzenlediği ‘Sağı Birleştirin’ protestoları sırasında 20 yaşındaki James Alex Fields Jr., Heather Heyer isimli anti-faşist kadını arabayla ezerek öldürmüş, 19 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu olayla ilgili yaptığı “Her iki taraf da suçlu” açıklaması, Trump’ın kendi partisinin üyeleri de dahil olmak üzere ülkede geniş kitlelerden tepki görmesine neden olmuştu.

BBC Türkçe‘nin haberine göre Trump’ın açıklamasına bir tepki de Birleşmiş Milletler’den (BM) geldi.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi’ tarafından verilen uyarıda, ABD hükümetine ırkçılığı “tartışmasız ve koşulsuz bir şekilde reddetme” çağrısında bulunuldu.

BM Komitesi Başkanı Anastasia Crickley’nin dün yaptığı açıklamada ABD hükümetine şu çağrıyı yaptı:

ABD hükümetini, üst düzey siyasetçileri ve kamu görevlilerini, Charlottesville ile ülkenin geri kalanında ortaya çıkan ırkçı nefret söylemini ve suçları tartışmasız ve koşulsuz bir şekilde reddetmeye ve kınamaya davet ediyoruz

Crickley, uyarıya neden olan olayları ise şöyle sıraladı:

Irkçı sloganlar, marşlar, neo-naziler ve Ku Klux Klan’ın beyazlarının üstünlüğünü savunup nefret yayan konuşmalarıyla dolu ırkçı gösteriler bizi harekete geçirdi.

En son 2006 yılında Batı Şoşon yerlilerinin toprak hakları üzerine çıkan bir çatışma nedeniyle böyle bir uyarı alan ABD dışında son on yılda bu tür uyarı alan az sayıda ülke bulunuyor.

Son on yılda daha önce sadece Burundi, Fildişi Sahili, Nijerya, Irak ve Kırgızistan böyle bir uyarı almıştı.

Previous post
'Her insandan bir tane vardır': Demirtaş'tan Bülent Uluer için mesaj
Next post
Kesinleşti: Fatih Akın imzalı ‘Solgun’ Oscar’a gidiyor