Ana SayfaGüncelBoğaziçi’nde trans öğrencilere verilecek ‘Hande Kader Bursu’na yeni rektörden veto

Boğaziçi’nde trans öğrencilere verilecek ‘Hande Kader Bursu’na yeni rektörden veto

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün toplanan bağışlarla bir trans öğrenciye vermeyi planladığı ‘Hande Kader Bursu’ rektörlükten onay çıkmaması nedeniyle iptal edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü (BÜLGBTİ+), bugün, önümüzdeki sene geçerli olmak üzere bir trans öğrenciye 12 ay boyunca 500 tl ‘Hande Kader Bursu’ vereceğini açıklamıştı.

Toplanacak bağışlarla oluşturulacak burs fonunun miktarına göre bursiyer sayısının arttırılacağını ve burs süresinin uzaltılacağını belirten BÜVAK ve BÜLGBTİ+, ‘yeni rektör’ engeli ile karşılaştı.

Hande Kader’in ölüm yıl dönümünde uygulamaya koyulan projedeki hesap bilgileri BÜVAK’ın muhasebe departmanındaki görevlilerce belirlenmesine rağmen, o dönemde henüz atanmamış olan rektör projeye izin vermedi.

‘Ayrımcı uygulamayı kınıyoruz’

Bu zamana kadar toplanan bağışların iade edileceğini belirten gruplar ‘ayrımcı uygulamayı kınadıklarını’ belirtti:

Üzgünüz. LGBTİ+ öğrenciler olarak utanç duyuyor ve bu ayrımcı uygulamayı kınıyoruz. Konu hakkındaki kararı kamuoyu vicdanına bırakıyoruz. Bağışçılarımızdan özür diliyor, yoğun ilginizin bizleri çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını belirtiriz.

Hande Kader kimdir?

2015 yılında polis LGBTİ’lerin her yıl Taksim’de düzenlediği Onur Yürüyüşü’ne izin vermemiş, yürüyüşçülere karşı tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı kullanmıştı.

Ancak polisin bu şiddetine Hande Kader isimli bir trans kadın direnerek yanıt vermişti.

Kader, arkadaşı ile TOMA’nın önüne oturarak polisin müdahalesini protesto etmişti.

Bu direnişinden bir yıl sonra, 2016 yılının Ağustos ayında 23 yaşındaki Hande Kader yanmış halde bulunmuştu.

Harbiye’de seks işçiliği yaparken 6 Ağustos’ta kaybolan ve kendisinden günlerce haber alınamayan Kader’in cansız bedenini ise aynı evde yaşadığı arkadaşı Davut Dengiler Yenibosna’da kimliği tespit edilemeyenlerin götürüldüğü morgda tespit edebilmişti.

Hande Kader’in öldürülüşünün üzerinden bir yıl geçti ancak dosyasında cinayetin üzerinden bir sene geçmesine rağmen tek bir şüpheli dahi yer almadı.