Ana SayfaToplumsal CinsiyetCHP’li Altıok: Cezasızlık ve iktidarın eril dili kadına şiddeti teşvik ediyor

CHP’li Altıok: Cezasızlık ve iktidarın eril dili kadına şiddeti teşvik ediyor

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, kadın cinayetlerine ve yaşam tarzına yönelik saldırılara dikkat çekerek “Cezasızlık ve eril iktidar dilinin yönlendirdiği kadına yönelik şiddeti teşvik eden, meşrulaştıran bir anlayışın olduğu bir ülkede, kadın olarak var olmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, kadınların maruz kaldığı şiddet ve baskıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altıok, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre geçen temmuz ayında 28 kadının öldürüldüğünü, 27 çocuk istismara uğradığını, 23 kadına cinsel şiddet uygulandığını, 8 kadının yaşam tarzına saldırıldığını ifade etti.

Kadınların şort giydikleri için taciz edildiğini ve saldırıya uğradığını belirten Altıok, ülke genelinde yapılan ‘Kıyafetime dokunma’ eylemlerine destek verdiğini söyledi.

“Cezasızlık ve eril dil şiddeti teşvik ediyor”

Şiddeti iktidarın dilinin körüklediğini savunan CHP’li Altıok şunları dile getirdi:

Uzunca bir süredir kadına yönelik bakışın daha da daraldığı daha da mevcuttan geriye gittiği zor günler geçiriyoruz. Özellikle cezasızlık ve eril iktidar dilinin yönlendirdiği kadına yönelik şiddeti teşvik eden, meşrulaştıran bir anlayışın olduğu bir ülkede, kadın olarak var olmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Şort giydiği için taciz edilen, metrobüste dövülen, minibüste darp edilen, Özgecan’ın kara kaderini paylaşan sayısız kadın var.

Türkiye’de kanıksanmış ve sıradanlamış bir cezasızlık durumu olduğuna dikkat çeken Altıok, “Kravat giymek tecavüzün ceza indirimi olabiliyor. Kahkaha atmak, kısa bir etek giymek, laik bir yaşam biçimi hedef gösterilebiliyor” dedi.

Kadınlar tek ses: ‘Tercihime Karışma’

Altıok, kadınların ‘tercihime dokunma’ sesini yükselttiğini belirterek şöyle konuştu:

Sürekli el yükselten bir anlayış var. Bir profesör rahatlıkla başı örtülü bir kadının sigara içmesinin aslında erkeklere bir mesaj olduğunu, ima etmek de değil, açıkça söylemekten çekinmiyor. Hem insanları hedef gösteriyor, hem de saldırıyı tasvip ettiğini söylüyor. Fetvalarla kadınların, çocukların hedef gösterildiği dolayısıyla da istismarın, tecavüzün sürekli kılındığı bir zamanda elbette ki ‘kıyafetime dokunma’ diyoruz. Sadece kıyafetime dokunma değil ‘tercihlerime karışma’ diyoruz. Her kadının, birey olarak kendi istediği hayatı yaşamasının kalıcı kılınması için gerekli yasal düzenlemeleri istiyoruz.

Müftülere nikah kıyma yetkisi 

Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesine ilişkin yasa tasarısına da değinen Zeynep Altıok, “İslam hukuku üzerinden mirastan tutun da, kadının geleceğini etkileyecek her türlü yaşam koşuluna kadar birçok başka yaptırımı beraberinde getirir” dedi.

Altıok, “Aydınlara düşen sorumluluk, kadından yana tavır almak ve laiklik ilkesinin ekseninde bağımsız yargıyla korunan bir kadın statüsünün, evlilik müessesesinin arkasında olmaktır” diye konuştu.




Önceki Haber
Filistin topraklarında İsrail'in yerleşim yerleri bir yılda 3 kat arttı
Sonraki Haber
Barselona'da havaalanı çalışanları uyarı grevinde