Ana SayfaGüncelCHP’nin düzenleyeceği ‘Adalet Kurultayı’nın detayları belli oldu

CHP’nin düzenleyeceği ‘Adalet Kurultayı’nın detayları belli oldu

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun başlattığı “Adalet Yürüyüşü”nün bitmesinin ardından Çanakkale’de gerçekleştirilecek “Adalet Kurultayı”na ilişkin detaylar belli oldu. Kurultayın sonunda “adalet manifestosu” açıklanacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nün ardından yapacağını açıkladığı ‘Adalet Kurultayı’na sayılı günler kaldı.

26-30 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’de yapılacağı duyurulan kurultayın detayları da netleşmeye başladı.

Yaklaşık 50 dönümlük arazi üzerinde gerçekleştirilecek kurultay için alana, çadır ve konteynırlar yerleştirilecek ve Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu katılımcılar, 5 gün boyunca bu alanda konaklayacak.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Kurultay alanının “yaşayan adalet şehri” olacağını söyledi.

Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın haberine göre CHP’nin önceki günkü MYK toplantısında ortaya çıkan kurultayla ilgili planlamalar ve etkinlikler şöyle:

8 başlıkta adalet

26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurultay boyunca, sabah ve akşam oturumlarında konuşulmak üzere 8 ayrı konu belirlendi. Bu kapsamda “mahkemede adalet, devlette adalet, seçimde adalet, geçimde adalet, inançta adalet, eğitimde adalet, yaşamda adalet, medyada adalet” konulu oturumlar yapılacak. Her oturumda, alanlarına göre, adalet mağdurları, tanıklıklarını, yaşadıklarını ilk ağızdan anlatacaklar. Daha sonra ise alanlarındaki uzmanlar, sorunların kaynağı ve çözüm önerilerini anlatacaklar. CHP lideri Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasını yapacak. Özellikle tanıkların yaşadıkları mağduriyetleri anlattığı bölümleri Kılıçdaroğlu bizzat izleyecek.

Yürüyüşçülere davetiye

CHP, adalet yürüyüşünde olduğu gibi kurultayda da “parti kimliği”ni ön plana çıkarmayacak. Adalet, demokrasi, özgürlük talebi olan bütün kesimlere kurultay açık olacak. Ancak Adalet Yürüyüşü’ne bizzat katılan siyasi parti temsilcileri, siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri için ayrıca davetiye hazırlanıyor. Referandumda “hayır” diyen ve yürüyüşe de destek veren Saadet Partisi, Demokrat Parti, HDP, Meral Akşener hareketine destek siyasetçilerin de aralarında bulunduğu geniş siyasi yelpazeden isimlerin kurultaya katılması bekleniyor. CHP, davetli listesi üzerinde çalışmaları sürdürüyor.

Çadırda konaklama

Kurultayın, Gelibolu’da, “koruma alanları” kapsamında olduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kiralanacak 50 dönümlük arazi üzerinde yapılması planlanıyor. Bu kapsamda 5 günlük konaklama da alanda yapılacak ve çadırlar kurulacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve katılımcılar da bu alanlarda konaklayacak.

“Adalete bir tuğla da sen koy”

Kurultayın anlamını vurgulamaya dönük, Çanakkale il merkezinde, tüm katılımcıların katkılarıyla “Adalet Anıtı” dikilecek. “Adalete bir tuğla da sen koy” sloganıyla yapılacak olan anıta üzerine isimlerinin yazılacağı tuğla koyabilecek ve katılımcılara “sertifika” verilecek. Kurultay alanında, Türkiye’de haksızlık ve adaletsizliğe uğramış, terör mağduru olanların anılacağı “Hafıza sokağı” oluşturulacak. Bu kapsamda Madımak, Başbağlar katliamında yaşamını yitirenler, Ergenekon’da yaşamını yitiren Kuddusi Okkır’dan, gözaltı, işkencelerde yaşamlarını yitirenlerin de aralarında bulunduğu isimler anılacak.

‘Yaşayan adalet şehri’

Kurultayla ilgili bilgi veren CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, kurultay alanının bir anlamda “yaşayan adalet şehri” olacağını belirterek, “Türkiye’nin geleceği için, uzlaşma kültürünün oluşması için, legal siyaset platformu için en önemli buluşma zemini adalet zeminidir” dedi.

Tezcan, kurultayın sonunda “adalet manifestosu” açıklanacağını da bildirdi.