Ana SayfaGüncelEconomist: Türkiye ‘yoğun iç huzursuzluk’ yaşanan ülkelerden

Economist: Türkiye ‘yoğun iç huzursuzluk’ yaşanan ülkelerden

HABER MERKEZİ – Ekonomist İstihbarat Birliği ekonomik analiz ve öngörüler sonucu “Dünya’nın en yaşanabilir kenti” olarak Avusturalya’nın Mellbourne kentini seçerken Türkiye ise “yoğun iç huzursuzluk ve silahlı çatışmaların yaşandığı” ülkeler arasında yer aldı.

Britanya’nın The Economist dergisi grubu bünyesinde bağımsız ekonomik analizler yapan ve öngörülerde bulundan Ekonomist İstihbarat Birliği (EIU) her yıl 140 şehrin arasından seçtiği  ‘dünyanın en yaşanabilir kentleri listesi’ni açıklıyor.

EIU, kentlerin yüzde 25 istikrar, yüzde 20 sağlık hizmetleri, yüzde yirmi beş kültür ve doğa, yüzde on eğitim ve yüzde yirmi altyapı hizmetleri üzerinden aldıkları puanları toplayarak sıralamayı oluşturuluyor.

Mellbourne “Dünya’nın en yaşanabilir kenti’

Bu yıl da Avusturalya’nın en büyük ikinci şehri olan Mellbourne, aldığı yüzde 97.5’lik oy ile listede üst üste yedinci kez ‘dünyanın en yaşanabilir kenti’ unvanını alarak listenin en üstünde yer aldı.

DW Türkçe’nin haberine göre Melbourne’u Avusturya’nın başkenti Viyana, Kanada’nın Vancouver, Toronto ve Calgary kentleri izledi.

‘Türkiye’de yoğun iç huzursuzluk ve silahlı çatışmalar yaşanıyor’

Çalışma sonrası yayınlanan raporda ‘son yıllarda meydana gelen terör olayları ve küresel istikrardaki gerilemenin sürüşüne’ dikkat çekilerek, bu olumsuz ortamın Avustralya, Bangladeş, Belçika, Fransa, Pakistan, İsveç, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin puanına etki ettiği kaydedildi.

Terör eylemlerinin sıklaştığı ve yayıldığına işaret edilen raporda Irak, Libya, Suriye ve Türkiye, “yoğun iç huzursuzluk ve silahlı çatışmaların yaşandığı” ülkeler arasında sayıldı.

Suriye’nin başkenti Şam listenin sonunda yer aldı

Listede sonda yer alan şehirler ise mevcut şiddet ortamı nedeniyle geçen yılki ile neredeyse aynı.

Suriye’nin başkenti Şam aldığı 30,2 puanla 140’ıncı sırada yer alarak “dünyanın en ‘yaşanılmaz’ kenti” seçildi.

Öncesinde de sırasıyla 47,8 puanla Ukrayna’nın başkenti Kiev ve 44 puanla Kamerun’un başkenti Douala yer aldı.