Ana SayfaGüncelErdoğan: “Devletin başı istihbaratın da başı olmalı”

Erdoğan: “Devletin başı istihbaratın da başı olmalı”

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ilişkin, “Devletin hareket kabiliyetini kaybetmemesi için birinci derecede istihbarat ona bağlı olmalı” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’ndaki 3.yılı nedeniyle NTV, TRT ve diğer kanalların ortak yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı.

“Beştepe varmak istediğim sürecin kanıtı”

Beştepe’de inşa edilen yeni sürecin nelere varmak istediğinin en büyük kanıtı olduğunu söyleyen Erdoğan, Çankaya’da personelini yerleştirecek yer bulamadığını söyledi.

“Fiziki yapılanmayı önemsediğim gibi zihinsel yapılanmayı da çok önemsedim” diyen Erdoğan, “Her şeyden önce mekana insanın sokulması değil insana göre mekanın hazırlanması çok önemli” diye konuştu.

“Beştepe’deki harekat merkezi ile ne olduğunu hemen öğreniyoruz”

Çankaya’da bir harekat merkezi olmadığını ama Beştepe’de bunu hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, burayı zaman zaman ‘çat kapı’ ziyaret ettiğini belirtti:

Burada sadece bakanlarımızın değil önemli kurumlarımızın da temsilcileri var ve burası 24 saat çalışır. Ne oluyor ne bitiyor. Hangi bakanlıkta ne oluyor hepsi anında bu merkeze bunu geçerler biz de bütün Türkiye’yi bu merkezden izleriz. Zaman zaman çat kapı yaparım. Bu merkezden ayrıca 81 ilin valisi ile görüşme imkanım var. Gerektiğinde oradan bağlantıları kurarız o ilden öğrenmemiz gereken ne varsa öğreniriz.Biz buradan bilgiyi aldıktan sonra bilginin nereye gitmesi gerekiyorsa oraya paslanır.

“Devletin başı istihbaratın da başı olmalı”

Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

Devletin başı istihbaratta en önemli bilgileri, istihbaratları alması gereken kişi değil midir? İstihbaratın başı devletin başına bizzat bağlı olmazsa devlet hareket kabiliyetini kaybeder. İstediğim anda istediğim şekilde bu istihbari bilgiler bize gelsin ki biz de atmamız gereken adımları buna göre atalım. Büyük devletlerin hepsinde istihbarat devletin başına bağlıdır. ABD’de, Fransa’da hepsinde devlet başkanına bağlıdırlar. Parlamenter demokrasilerde bu başbakanlara bağlıdır.

“KHK’ler ihtiyaçtan doğan adımlar”

KHK’leri ‘ihtiyaçtan doğan adımlar’ olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bunlar durup dururken olmuyor” dedi ve CHP’yi de hedef alarak şunları söyledi:

Şu anda bu söylediğiniz milletvekilleri ile alakalı konular noktasında bizim hızla mesafe almamız lazım adımlar atmamız lazım. Ana muhalefet de kendisine bir yol bulması lazım. Yaptıklarıyla sadece suyu bulandırıyor. Hükümetimiz attığı adımla yoluna devam ediyor. Bu kararı zaten istişare ederek aldık ve ülkemiz için çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Gençliğe güvendiğini ve geçtiğimiz gün Malazgirt’te yaptığı mitingde 50 bini aşkın gencin olduğunu söyleyen Erdoğan devamla CHP’nin Çanakkale’de gerçekleştirdiği kurultayda içki içilmesine dair şunları söyledi:

Bu gençler oraya aşkla, heyecanla geldiler. Onlar bir grup Çanakkale’ye gidenler gibi değildi. Onlar farklıydılar. Çanakkale’ye ‘adalet istiyoruz’ diye gidenler maalesef şehit mezarlarının olduğu yerlerde kimisi votka mı, şarap mı, bira mı içersiniz, bunu konuşurlarken, bizim gençliğimiz orada tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedi” açıklamasında bulundu.

“MİT’in artık İslam dünyasında da portföyü var”

Başkanlık Sistemi’nin ardından hükümetin daha da güçleneceğini vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz şimdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilk adımı attık. 2019 Kasım ayında da ikinci adımı atacağız ve o tarihten sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çok daha güçlü şekilde devam edecektir. Bundan sonraki sürecin güçlenerek devamı gerekmektedir. 15 sene önce MİT’in ciddi bir portföyü yoktu şimdi var. İslam dünyasında var batıda var.