Ana SayfaGüncel🎧 | Eski plaklardan oluşan dev müzik arşivi artık dijital ortamda

🎧 | Eski plaklardan oluşan dev müzik arşivi artık dijital ortamda

HABER MERKEZİ – ARChive of Contemporary Music, 1985 yılından beri dünyanın dört bir yanından topladığı ve sakladığı müzik kayıtlarının olduğu plak koleksiyonunu dijital ortamda paylaşıyor.

Dijital bir kütüphane olan “Internet Archive”e bugüne dek 200 binden fazla kayıt bağışlandı.

Kültür Servisi’nin DomainHaber’e dayandırarak yer verdiği habere göre kâr amacı gütmeyen bu kütüphaneye bağışlanan kayıtların çoğu 1950 yılı öncesine ait.

O dönemki kayıtların bir çoğu bugünkü plaklarda kullanılan resinden değil gomalaktan yapılmış.

20. yüzyılın başlarında yaygın olarak kullanılan gomalak, fazla kırılgan olduğu için 60’lı yıllarda yerini başka hammaddelere bıraktı.

Gomalaktan yapılan bu plaklar son derece hassas olduğundan dağılıp yok olma ihtimalleri çok yüksek.

Bu riske karşı önlem almak isteyen ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive ortak bir projeye imza atarak müzik kayıtlarını dijital ortama aktarmaya başladı.

Internet Archive öncelikli olarak nadir bulunan ve günümüzde pek popüler olmayan müzik türlerinden kayıtları dijitalleştiriyor.

Bluegrass, yodeling ve blues’ün ilk yıllarına ait kayıtlar Internet Archive’ın öncelik verdiği müzik türlerinden bazıları.

ARChive of Contemporary Music ve Internet Archive’ın ortak çalışmasıyla dijital ortama aktarılan eski kayıtlara buradan ulaşabilirsiniz.

Previous post
Erdoğan'dan Almanya Dışişleri Bakanı'na: 'Haddini bil, sen kimsin?'
Next post
An ile anı arasında bir roman: 'Deniz Gülümsüyordu Uzaktan'