Ana SayfaDünyaEyn İsa Kampı: IŞİD’den kurtarılan Rakkalılar kampın hem yönetiminde hem güvenliğinde

Eyn İsa Kampı: IŞİD’den kurtarılan Rakkalılar kampın hem yönetiminde hem güvenliğinde

HABER MERKEZİ – Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyonda DSG kentin yarısında hakimiyet sağlamış durumda. IŞİD’den kurtarılan binlerce sivil ise yönetimi ve güvenliğinde görev aldıkları Eyn İsa Kampı’na taşınıyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 57. gününde.

DSG kentin yüzde 50’sinde hakimiyet sağlamış durumda.

DSG’nin IŞİD’den kurtardığı bölgelerdeki binlerce Rakkalı ise 6 ay önce Rakka Sivil Meclisi, Eyn İsa Halk Meclisi ve Demokratik Suriye Meclisi tarafından inşa edilen Eyn İsa kampına taşınıyor.

Halep, Hama, Humus, Dêra Zor ve Musul’dan gelen sığınmacıların da aralarında olduğu 3 bin çadırlık kampta Rakkalılar hem kampın güvenliğinde hem de yönetiminde yer alıyor.

Kampın güvenliği Rakka İç Güvenlik Korumaları tarafından sağlanıyor. Giriş ve çıkışlarda kimlik kontrolü yapan iç güvenlik korumaları olası saldırılara karşı kampta 24 saat devriye geziyor.

Dihaber’den Nazım Daştan’ın haberine göre Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere bazı uluslararası yardım kuruluşlarının da yardım ettiği kamp adeta bir kente dönmüş. Kamp içinde pazarlar açılarak meyve, sebze ve elbise satışları yapılıyor.

Kampta yemek ihtiyacı ise kurulan çadır mutfaklarda Rakka Sivil Meclisi’nin organizesiyle hazırlanıp dağıtılıyor.

Kampın yemekleri dışında yemek pişirmek isteyen Rakkalılar da bu mutfakları belli saatlerde kullanıyor.

Su depolarına ise günlük olarak tankerler tarafından su dolduruluyor. Bunun yanı sıra siviller için haftanın belirli günlerinde battaniye, minder ve çadır için kullanılacak eşyalar da temin ediliyor.

Kamp içinde bir sağlık merkezi ve bir de hastane yer alıyor. Heyva Sor a Kurdistanê tarafından yapılan merkezlerde 6 doktorun yanı sıra, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden hekimler de bulunuyor.

Kampta eğitim de ihmal edilmemiş. Çadırlardan inşa edilmiş  iki okulda 24 öğretmen tarafından 600 öğrenciye ders veriyor.

 

Previous post
Angkor Tapınağı'nda yeni keşif: 800 yıllık 'hastane gardiyanı' heykeli
Next post
Serena Williams: Ayrımcılık ve cinsiyetçilik döngülerini kırmak Grand Slam rekoru kırmaktan daha zor