Ana SayfaGüncel‘Gerekli kriterleri taşımıyorlar’: AİHM, Türkiye’nin adaylarını ikinci kez reddetti

‘Gerekli kriterleri taşımıyorlar’: AİHM, Türkiye’nin adaylarını ikinci kez reddetti

HABER MERKEZİ – AİHM, Türkiye’nin görev süresi dolan Işıl Karakaş yerine önerdiği ikinci listedeki yargıç adaylarını da kriterleri taşımadıkları gerekçesiyle reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin görev süresi dolan Işıl Karakaş’ın yerine önerdiği yargıç adaylarını, ikinci kez mülakata bile çağırmadan reddetti.

Türkiye, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, 8 Temmuz’da Yargıtay Üyeliği’ne seçilen ve adaylık sürecinde Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Basri Bağcı ile Hollanda’da yaşayan avukat Fatma Arslan’ı aday gösterdi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre konseyin “gerekli kriterleri taşımadıkları” gerekçesiyle mülakata bile çağırmadan ikinci listeyi de geçen Haziran ayında geri çevirdiği ortaya çıktı. Kulislere yansıyan bilgiye göre Türkiye’nin hükümete yakın bürokratları göstermesi ret kararında etkili oldu.

Mevzuat gereği AİHM yargıçlığı için ülkeler, en az biri kadın olmak üzere 3 aday gösteriyor. Seçimi yapmaya yetkili organ olan AKPM’de ön elemeyi alt komisyon yapıyor. AKPM Genel Kurulu, çok ekstrem bir durum olmadığı takdirde komisyonun önerdiği ismi seçiyor.

Türkiye, aralarında İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül’ün de bulunduğu 3 adaydan oluşan ilk listeyi  2016 Aralık ayında AKPM’ye iletmiş ancak adayların seçimini incelemekle görevli olan komisyon, adayların yeterli kriteri taşımadıklarını belirtip “gözden geçirin” diyerek, listeyi geri çevirmişti.