Ana SayfaDünyaGoogle bir kez daha cinsiyetçilik ile gündemde: Kadın çalışanlardan toplu dava

Google bir kez daha cinsiyetçilik ile gündemde: Kadın çalışanlardan toplu dava

HABER MERKEZİ – Google dün erkek bir çalışanının kadın meslektaşları hakkında yaptığı ‘cinsiyetçi söylemler’ ile gündeme gelmişti. Bugün ise ‘aynı pozisyonda oldukları erkeklerle aynı ücreti almadıklarını’ belirten altmışa yakın kadın çalışan şirkete toplu dava açacaklarını belirtti. Avukat James Finberg, “Silikon Vadisi’nde cinsiyetçiliğin yaygın olduğunu, bunun emsal olmasını istediklerini” ifade etti.

Google’da çalışan bir erkek “Google’ın İdeolojik Yankı Odası” adlı on sayfalık yazıda ‘kadınlarla erkeklerin biyolojik farklılıklar nedeniyle farklı yetenekleri olduğu, bunun teknoloji ve liderlik dünyasında daha az sayıda kadın bulunmasının sebeplerinden biri olabileceğini’ iddia etmişti.

Çalışanlarının sadece yüzde 31’i kadın olan Silikon Vadisi şirketi Google ise dün, cinsiyetçi ifadeler kullanan çalışanının işine son vermişti.

‘Erkeklerle eşit ücret almıyoruz’

Bugün, Google’da halen çalışan ya da daha önce çalışmış olan altmıştan fazla kadın, şirkete toplu dava açmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Kadın çalışanlar adına konuşan insan hakları savunucusu avukat James Finberg, “Eşit vasıflarda ve benzer pozisyonlarda bulunmalarına rağmen Google’daki kadınların erkeklerden az ücret aldığını” belirtti:

Kadınlar, kadınların aynı eğitim ve deneyim ile daha az para aldıkları pozisyon ve seviyelere kanalize edildiğini düşünüyorlar. Aynı pozisyondaki erkeklerle kendini kıyaslayan birçok kadın erkeklerden daha az maaş ve prim aldığını söylüyor. Konuştuğum birkaç kadın erkeklerden 40 bin dolar daha az aldığını belirtirken bir tanesi erkek meslektaşının üçte ikisi maaş aldığını söyledi.

Finberg ayrıca, “Kadınların Google’da kariyerlerini ilerletebilmek için ‘kadınlara düşman kültür’ içerisinde daha fazla uğraşmaları gerektiğinin” de altını çizdi ve bu altmış kadının içerisinde işten ayrılmış olanların çoğunun ‘ücret eşitsizliği’ nedeniyle işi bıraktığını belirtti.

‘Yeni başlayan bir erkek bile bizden çok maaş alıyor’

Guardian’a konuşan eskiden Google’da çalışan bir kadın ‘aynı pozisyondaki erkek meslektaşından on binlerce dolar az aldığını, yeni başlayan bir erkeğin bile kendisinden kıdemsiz olmasına rağmen ondan yüksek maaşla işe girdiğini’ belirtti ve şöyle dedi:

Bu çok moral bozucu. Kendi uğradığınız cinsiyet temelli ayrımcılık ve başkalarının uğradıkları ayrımcılıklarla başa çıkmaya çalışmak bir süre sonra çok yorucu oluyor. Duygusal enerjiniz tükeniyor. Bu yüzden ayrıldım.

Başka bir kadın ise “Kendimi erkekler kulübünde hissediyordum. Sürekli örneğin fiziksel görünümle ilgili cinsiyetçi yorumlara maruz kaldım ve hakkım olan terfiyi alamayınca da istifa ettim” dedi.

‘Domino etkisi yaratmasını umuyoruz’

Finberg, bu toplu davanın Silikon Vadisi’nde domino etkisi yaratmasını umduklarını söyledi:

Google bu konuda Silikon Vadisi’nde tek değil. Davanın amacı sadece Google pratiklerini değiştirmek değil aynı zamanda Silikon Vadisi’ndeki diğer şirketlerin de değiştirmesi.

Google iddiaları reddetti

Google adına konuşan bir sözcü ise toplu dava hakkında konuşmayı reddederek, “Altmış insan bir şeyi genele yaymak için çok az. Tabii ki yer, rol, performans üzerinden maaş değişiyor fakat bu değişimin cinsiyetle asla alakası yoktur” dedi.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınların beyni erkeklerinkinden daha aktif
Sonraki Haber
Baydemir, Şemdinli’nin fotoğrafını gösterip Erdoğan'a seslendi: Filistin’de olsaydı dünyayı ayağa kaldırırdın