Ana SayfaGüncelHDP’den Şemdinli raporu: ‘Köylüler ağır bir travma yaşamış’

HDP’den Şemdinli raporu: ‘Köylüler ağır bir travma yaşamış’

HABER MERKEZİ – Şemdinli’de işkenceyle gözaltına alınan köylülerle yaptıkları görüşmelere dair ön raporunu kamuoyuyla paylaşan HDP heyeti, bu kez de raporun tamamını açıkladı. Raporda, işkence gören köylülerin ağır bir travma yaşadıkları ifade edilirken, köylülere psikolojik desteğin sunulması gerektiği belirtildi.

Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyündeki işkence olayını incelemek için köye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Parti Meclisi (PM) üyesi Özgür Zeydanoğlu, Hakkari İl Eşbaşkanı Metin Besi, Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Felem Akar, DBP İlçe Yöneticisi Emin Sarı ve HDP Şemdinli İlçe yöneticilerinden oluşan heyet, 10 Ağustos’ta hazırladıkları ön raporu paylaşmıştı.


Cop, hortum, silah dipçiğiyle köylülere işkence: HDP’den Şemdinli ön raporu

Heyet bugün ise hazırladıkları raporun tamamını kamuoyu ile paylaştı.

Köyde yaşananların yeniden başlayan çatışmalı sürecin sonucu olduğuna vurgu yapılan raporda, “Tüm köy halkına saldırılmış, her yaş ve cinsiyetten yüz civarında Şapatanlı’ya sözlü taciz, hakaret ve şiddet uygulanmış, işkence yapılmıştır” ifadesi yer aldı.

6 Ağustos’ta Altınsu Köyü’nde ve Şemdinli Emniyeti ile hastane raporu alma sürecinde yaşananların “Türkiye’ye dayatılan OHAL rejiminin Kürt kentlerinde sıkıyönetim rejimi olarak yaşandığı” tespitine yer verilen raporda, heyet tarafından çekilen görüntülerle işkence izlerinin halen geçmediğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, kadınların kendilerine yapılan sözcü taciz ve hakaretlerin, mağdur beyanları doğrultusunda tespit edildiği ifade edildi.

Askerlerin ev ve arazi araması yaparak köy halkına psikolojik baskı yaptığı belirtilen raporda, köylülerin köyü boşaltmaları için de sistematik bir baskının uygulandığı kaydedildi.

‘Köylüler ağır bir travma yaşamış’

Raporun sonuç bölümünde işkence gören köylülerin ağır bir travma yaşadıkları ifade edilirken, köylülere psikolojik desteğin sunulması gerektiği belirtildi.

HDP heyeti tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

Şapatan’da işlenen insanlık suçu cezasız kalmamalıdır. Hukuka aykırı keyfi bir tutum sahibi olan, suç işleyen, sorumluluğu olan herkesin yargıya hesap vermesi elzemdir. TBMM İnsan Hakları Komisyonu, tüm üyeleriyle birlikte acilen Şapatan’a gitmeli ve konuyu TBMM gündemine taşımalıdır.

Daha kapsamlı incelemelerin yapılabilmesi için hak örgütleri başta olmak üzere, konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin ve avukat örgütlerinin, baroların Şapatan’a gitmesi ve çalışma yapması gerekmektedir. Devlet bu konuda heyetlere yardımcı olmalıdır.

Tanık ve mağdur beyanlarından anlaşılmıştır ki, güvenlik güçleri tarafından evlerde kapı ve pencereler kırılmış, ev eşyalarına kasıtlı zarar verilmiş ve nakit paralarına belgesiz, tespitsiz el konulmuştur. Ormanlık alanları ve üzüm bağları da zarar gören köylülerin maddi zararları karşılanmalı, tazminatları ödenmelidir.

Kadınlara sözlü taciz ve hakaretlerin yanında fiziki şiddet uygulanmıştır. Yaşanan travmaların aşılabilmesi için kadın örgütlerinin köydeki kadınlarla dayanışması sağlanmalıdır.

Mağdur beyanlarından anlaşılmıştır ki, başta çocuklar olmak üzere işkence gören köylüler ağır bir travma yaşamışlardır. Travma yaşayan köylülere psikolojik desteğin sunulması gerekmektedir.

Devlet yetkililerinin Şapatan köylülerinden özür dilemesi, köylülerin acılarını bir nebze de olsa azaltacaktır.




Önceki Haber
YPG'den TSK'nin Afrin'e saldırılarına ilişkin açıklama
Sonraki Haber
Lice Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli tutuklandı