Ana SayfaGüncelHDP’li vekil üç gündür Hasankeyf’e zincirli: ‘Tarihin dinamitlenmesi cinayettir’

HDP’li vekil üç gündür Hasankeyf’e zincirli: ‘Tarihin dinamitlenmesi cinayettir’

HABER MERKEZİ – Hasankeyf’in dinamitlenmesine karşı kendini kayalıklara zincirleyen HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a seslenerek, “Hasankeyf mağaralarına girmediniz, kayalara dokunmadınız. Bunlardan birini yaparsanız bu projeyi durdurursunuz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın, Darphane Kalesi’nin dinamitlerle havaya uçurulmasına karşı kendini kayalıklara zincirleme eylemi 3’üncü gününde devam ediyor.

Eylem sürerken, İngiltere, Belçika, Fransa’dan gelen ziyaretçilerin yanı sıra, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, HDP, DBP yöneticileri ve çok sayıda yurttaş destek ziyaretinde bulundu.

Aslan’ın eylemine büyük destek gelirken, gazetecilerin eylemi takip etmesi ise engelleniyor.

Gazetecilerin engellenmesi üzerine sosyal medya hesabı üzerinden canlı yayın yapan Aslan, açıklamalarda bulundu.

Dinamitlerle havaya uçurulan Darphane Kalesi’nin bulunduğu Newala Sahê Vadisi’nde açıklamada bulunan Aslan, şunları dile getirdi:

Gördüğünüz kayalar, mağaralar ve doğal vadi, milyonlarca yıllık doğa aşındırmasıyla bu hale gelmiştir. Hasankeyf’in sadece 12 bin yıllık tarihi değil, doğa olarak milyonlarca yıllık geçmişi var. Milyonlarca yıllık tarih, mağaralar bize Allah’ın birer emanetidir. Onun dışında 12 bin yıllık kültür ve medeniyet tarihi birikim ise, bize atalarımızın birer emaneti ve mirasıdır. Tarihin dinamitlerle havaya uçurulması ve dolgu yapılması bir cinayettir. Doğa ve ekoloji katliamıdır, ulusal ve uluslararası hukukun çiğnenmesidir.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkililerine seslenen Aslan, şunları söyledi:

Gelin Hasankeyf’i görün, siz Hasankeyf’i sadece resimlerde gördünüz. Gelin bir saatinizi Hasankeyf içinde geçirin. Eğer vicdanınız Hasankeyf’in dinamitlenip, sular altında kalmasına evet diyorsa, eylemden vazgeçeceğiz. Bu havayı solumadınız, bu atmosferde yaşamadınız, Hasankeyf’i görmediniz. Mağaralara girmediniz, kayalara dokunmadınız. Hasankeyf’i kaleden izlemediniz, Dicle Nehri’ni görmediniz. Bunlardan birini yaparsanız bu projeyi durdurursunuz.

Türkiye halklarına çağrıda bulunan Aslan, “Hasankeyf’e ses verelim, Hasankeyf’in çığlığını duyalım. Hasankeyf ile el ele verip geçmişimizi koruyalım” diye konuştu.

Zincirli eylem

Batman Hasankeyf’te yapımı süren Ilısu Projesi kapsamında tarihi kentin kimi noktalarının dinamitlerle patlatıldığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Belgesel yönetmeni Ali Ergül’ün servis ettiği görüntülerde, Dicle Nehri üzerinde kurulacak ve yaklaşık 100 kilometre alanda iklim ve tarih tahribatına yol açacak baraj yapımı için kayalık ve mağaraların dinamitlerle yıkıldığı görülmüştü.

Buna karşı HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, iki gün önce tarihi kentte kendini zincirleyerek eylem başlatmıştı.