Ana SayfaGüncelHDP’nin nöbetini ziyaret eden CHP’li vekiller: ‘Faşizme karşı adalet talebimiz ortak’

HDP’nin nöbetini ziyaret eden CHP’li vekiller: ‘Faşizme karşı adalet talebimiz ortak’

HABER MERKEZİ – HDP, ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni son durak olan İzmir’de sürdürüyor. Nöbetin ikinci gününde basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Baydemir, “Hasankeyf dinamitlerle yıkılıyor. Hasankeyf’te patlattığın dinamitlerle Taliban’ın yaptığı arasında ne fark var. Hasankeyf’te yaptığınla IŞİD’in Palmira saldırısı arasında ne fark var” dedi. Gün boyunca çok sayıda siyasi kurum ve sivil toplum örgütü heyeti Gündoğdu’daki nöbeti ziyaret etti. CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Atilla Sertel, ‘faşizme karşı adalet’ taleplerinin ortak olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, İstanbul ve Van’ın ardından İzmir’e devrettiği ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ ikinci gününde.

Polisin engellemelerine rağmen Gündoğdu Meydanı’nda grup toplantısını yaparak nöbeti başlatan HDP’li vekiller, gece boyu ziyaretçileri kabul etti.

Gece yapılan ses çıkarma eyleminden sonra günü değerlendiren HDP’liler, bugünün planlamasını yaptı.

Nöbetteki vekiller, ikinci güne ise çevre temizliği ve sporla başladı.

Baydemir: Hasankeyf’i dinamitle patlatmanın IŞİD’in Palmira’da yaptığından ne farkı var

Nöbetin ikinci gününde basın açıklamasını HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptı.

Baydemir’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Vicdan ve Adalet Nöbetimizin 23. gününde temel amaçlarımızdan biri darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarmaktır. Vicdan bunu gerektirir, adalet bunu gerektirir.

AKP artık darbeyle ilişkilenmiş, darbeyle adı kirlenmiş bir siyasi harekettir. AKP kuruluş felsefesindeki bütün değerlerine düşmanlık yapan bir siyasi harekettir. Hukukun üstünlüğü, adalet, yoksullukla mücadele, demokrasi onlar açısından tehlike. Hani OHAL’i kaldırmakla övünüyordunuz. Bırakın OHAL’i kaldırmayı Kürt coğrafyasını sıkıyönetimle yönetiyorlar. Türkiye’nin batı yakasını OHAL cenderesine almışlar.

AKP demokratik değerleri kendisine düşmanlık olarak görüyor. Lakin AKP ve mevcut yönetim anlayışına ‘kuruluş felsefesine geri dön’ çağrısı, ‘hukukun üstünlüğüne geri dön’ çağrısı olabildiğince naiftir. Gerçekten faşizmin şu andaki zulmüne ortak olmak istemiyorsanız faşizme karşı sizin de sesinizi yükseltmeniz lazım. Abdullah Gül dün AKP’nin kuruluş değerlerinden uzaklaştığı ve demokrasi değerlerine dönmesi çağrısında bulundu. Bu tespit doğru ama gerçekleşmesi beklentisi yanlıştır. Çünkü AKP’nin şu anki yönetimi varlığını savaşa ve muhalefetin susturulmasına endekslemiştir.

Tarih öyle bir zaman dilimini önümüze getirecek ki sadece yaptıklarımızla değil yapma imkanına sahip olduğumuz ancak yapmaktan imtina ettiklerimizle de yargılanacağız. Bugüne kadar AKP’ye destek veren, hatta kuruluşunda bulunan bütün yurttaşlara çağrımızdır: Bundan sonra susmak suça ortak olmaktır. Her birimizin görevi bu zulme dur demektir. Aksi takdirde siz harekete geçtiğinizde bu ülke geç kalmış olacaktır. Bu ülke geç kalmasın diye vicdan nöbetindeyiz.

‘Hasankeyf’i dinamitle patlatmanın IŞİD’in Palmira’da yaptığından ne farkı var’

10 bin yıllık bir tarihi miras, kültürel miras, insanlığın hazinesi; bir kaç müteahhitin zenginleşmesi pahasına Ilısu Barajı’na kurban edildi. Ilısu Barajı’nın ekonomik ömrü 60 yıldan fazla değildir. Oysa 12 bin yıllık tarihin beşiği Hasankeyf dinamitlerle yıkılıyor. Hasankeyf’te patlattığın dinamitlerle Taliban’ın yaptığı arasında ne fark var. Hasankeyf’te yaptığınla IŞİD’in Palmira saldırısı arasında ne fark var. Kirlendiniz, benzeştiniz, iflas ettiniz.

Kadınlar, Barış Anneleri, CHP’li vekiller ve sendikalardan nöbete ziyaret

Toplumun farklı kesimlerinin destek ziyaretleri ile devam eden nöbete gün içinde sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri, İzmir’deki kadın hareketleri, Barış Anneleri, CHP milletvekilleri ve sendika temsilcileri ziyarette bulundu.

Silopi’de sokağa çıkma yasağı sırasında Pakize Nayır ve Fatma Uyar ile birlikte öldürülen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Seve Demir’in annesi Sakine Demir, “Adalet ve barışı haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

Demir, “Türkiye’deki sorunların çözümü katliamlar değildir. Adalette, eşitlikte ancak çözüm bulunabilir” diye konuştu.

CHP’li vekiller Şenal Sarıhan ve Atilla Sertel’in nöbeti ziyaretinden

Nöbeti ziyaret eden CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Atilla Sertel, nöbet eylemine desteklerinin devam edeceğini dile getirirken, faşizme karşı adalet taleplerinin ortak olduğunu söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyeleri de nöbetin ziyaretçileri arasındaydı.

TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Güneşli, nöbetin işçiler açısından önemli bir yerde durduğunu söyledi.

Güneşli, “Vicdan ve Adalet Nöbeti halklara yeni bir umut, heyecan ve mücadele azmi yaratacak” diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu da Vicdan ve Adalet Nöbetini ziyarette bulundu.

KESK Dönem Sözcüsü İsmet Süzer, HDP’nin nöbetine desteklerini dile getirdiği konuşmasında, “Karanlığın yırtılacağına dair umudumuzu tazelemekteyiz. Dünden bu güne toplumun, adalet, hukuk, demokrasi hak ve özgürlükleri savunan tüm kesimleriyle ortak mücadele sürdüreceğiz” dedi.

KESK ile hükümet arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin sürdüğü bir süreçten geçildiğini söyleyen HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise hükümetin yandaş sendikalar üzerinden toplu iş görüşmelerinde oyun oynadığını ifade etti.

Nöbetteki vekiller

Nöbete katılan vekillerin isimleri şöyle: Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan, Dilan Direyet Taşdemir, Ayşe Acar Başaran, Mizgin Irgat, Aycan İrmez, Besime Konca, Erdal Ataş, Ali Atalan, Behçet Yıldırım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sabah'tan 'son dakika': Silivri Cezaevi'nde ilginç bir kuş yere konduğu an yakalandı
Sonraki Haber
Türkiye Kürtlere yönelik tutumunu değiştirse ne olur? – İlham Ahmed