Ana SayfaÇalışma YaşamıHükümet ve Memur-Sen yeni zam oranlarında anlaştı

Hükümet ve Memur-Sen yeni zam oranlarında anlaştı

HABER MERKEZİ – Memur–Sen, hükümet ile memur ve memur emeklilerini ilgilendiren zamda uzlaştı. Varılan anlaşmaya göre 2018’de memur zam oranı yüzde 4+3,5 ve 2019’da yüzde 4+5 olacak. Yapılan anlaşmaya ise KESK tepki gösterdi. KESK Eşbaşkanı Aysun Gezer, “Memur-Sen, işçileri ciddi anlamda sefalet ücretine mahkûm eden, emekçiyi satan bir satış sözleşmesine imza attı” dedi.

Memur sendikaları ile hükümet arasında yürütülen 4. dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Anlaşma kapsamında kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3,5; 2019 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam yapılacak.

Varılan anlaşmaya göre bu dönemlerde enflasyonun zam oranından yüksek çıkması durumunda devlet memurlara enflasyon farkı ödeyecek.

KESK: Memur-Sen emekçiyi satan bir satış sözleşmesine imza attı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Aysun Gezen, yapılan zam oranlarına tepki gösterdi.

dihaber’e konuşan Gezen, “Memur-Sen, işçileri ciddi anlamda sefalet ücretine mahkûm eden, emekçiyi satan bir satış sözleşmesine imza attı” dedi.

Görüşmeler boyunca Memur-Sen ile hükümetin işçi ve emekçilere oyun oynadığını savunan Gezen, şunları ifade etti:

Biz zaten TİS sürecini başında beri aşağı yukarı tablonun böyle olacağına dair öngörüye sahiptik. Rakamlar açıklandığında da söylemiştik. Muhtemelen yüzde 1 ya da yüzde 0,5 oranında artış gibi bir şeye razı olacaklar. Ve bunun içinde bir oyun oynanıyor. Hem Memur-Sen Başkanı’nın kamuoyu önünde zor durumda bırakmayacak, hem de hükümetin tırnak içerisinde bonkörlüğünü gösterecek bir tarz tutturmuştular zaten. Gelinen süreçte de bunu çok açık gördük. Biz uzlaşmaya hazırız mesajını veren bir Memur-Sen, bu uzlaşmanın karşısında da yüzde 0,5 bir artış her iki tarafı da memnun eden, ama emekçiyi satan anlaşma oldu.

Oynanan oyunun, gece saatlerinde imzanın atılmasının sebebi aslında gündüz den belliydi. Gündüz saat 17.30’da Memur-Sen’nin hızlıca bir tepki vermesi ve ‘Bu bizim için müzakere edilebilirdir ama imza atılamazdır’ demesi, aradan 8 saat sonra ‘Ben uzlaşacağımıza inanıyorum’ demesi, oyunun parçaları olarak gelişti. Oynanan oyun gece saatlerinde tamamlandı diyebiliriz.

Ne olmuştu?

Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlamıştı.

Hükümet 14 Ağustos’ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3’er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulunmuştu.

Ancak Memur-Sen bu teklifi kabul edilemez bulmuştu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise teklifi düşük bulduklarını belirterek, “Anlaşılan kamu işveren heyetinin önündeki hesap makinesi eski Türkiye’den kalmış” değerlendirmesini yapmış ve “Teklife kapalıyız” demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balanı Jülide Sarıeroğlu, dün son teklifi vererek, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 için yüzde 3,5+3,5, 2019 için yüzde 4+5 zam teklif ettiklerini açıklamıştı.

Öte yandan Devlet Personel Başkanlığı’nın, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen’i heyette kabul etmemesi üzerine, KESK toplantılara katılmamıştı.


PAYLAŞ:    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!       Yazdır
Önceki Haber
Almanya Dışişleri Bakanı: Erdoğan nedeniyle eşim tehdit edildi
Sonraki Haber
Koruköylü Abdi Aykut işkenceyi anlattı: 'Panzere bağlayıp sürüklediler, hala ayakta duramıyorum'