Ana SayfaGüncelİçtüzük engeli: İmralı’yla ilgili önerge işleme konulmadan iade edildi

İçtüzük engeli: İmralı’yla ilgili önerge işleme konulmadan iade edildi

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Nadir Yıldırım’ın, hiç kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebi ile Meclis Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesi ‘TBMM İçtüzüğü’ne uygun olmadığı’ gerekçesi ile işleme konulmayarak iade edildi. Yıldırım iade edilen önergesinde “İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetilmektedir?” diye sormuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nadir Yıldırım tarafından Temmuz ayı başlarında Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebi ile Meclis Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergesi “içtüzüğe aykırı olduğu” gerekçesi ile işleme konulmayarak iade edildi.

Yıldırım tarafından 5 Temmuz tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergesinde “16 yıldan bu yana İmralı Adası’nda tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit koşullarının nedeni” sorulmuştu.

Yıldırım’ın önergesindeki şu sorular nedeni ile önerge işleme konulmayarak iade edildi:

  • Avukatlarıyla 27 Temmuz 2011 tarihinden, ailesiyle ise 11 Eylül 2016 tarihinden bu yana herhangi bir görüşme gerçekleştirilmesine izin verilmemesinin, ‘hava muhalefeti’ ya da ‘koster-gemi bozuk’ gibi mantık sınırlarını zorlayan bahaneler dışında asıl nedeni nedir?
  • Her tutuklu ya da hükümlüye yasalarla verilmiş olan haklardan Sayın Abdullah Öcalan’ın men edilmiş olması siyasi ve cezalandırıcı bir tavır değil midir?
  • Ulusal ve evrensel hukuka aykırı bir şekilde uygulanan ağır tecrit ve giderek artırılan baskı, hangi hukuki gerekçelerle neye dayanarak uygulanmaktadır?
  • Söz konusu ağırlaştırılmış tecridin, hukuk devleti olduğunu iddia eden hükümetinizce hukukla bağı hangi açılardan kurulmaktadır?

Meclis Başkanlığı, Yıldırım’ın ilgili soruları önergeden çıkarması halinde önergenin işleme alınacağını belirtti.

Yıldırım 5 Temmuz’da verdiği önergesinde avukatları ve ailesi ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Adası için “İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetilmektedir?” diye de sormuştu.


‘İmralı Adası kim tarafından ve hangi yasal statüyle yönetiliyor?’