Ana SayfaGüncelİddianame kabul edildi: Erdoğan’ın korumalarına ABD’de dava

İddianame kabul edildi: Erdoğan’ın korumalarına ABD’de dava

HABER MERKEZİ – ABD’de protestoculara saldıran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları hakkında ABD’de dava açılmasının önünü açan iddianame kabul edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırılarla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Saldırıya karışan 15’i Erdoğan’ın koruması 19 kişi hakkında ABD’de dava açılmasının önünü açan iddianame kabul edildi.

Amerika’nın Sesi’ndeki habere göre büyük jüri söz konusu kararında, 19 kişi hakkındaki davadaki suçlama ise “şiddet suçu işlemeye teşebbüs” olarak belirlendi. ABD’de bu suçun cezası 15 yıla kadar hapis.

İddianameye üç yeni isim

Washington D.C. savcılığı, zanlıların 16’sına suçlamaların hali hazırda yöneltildiği, iddianameye üç yeni ismin daha eklendiğini açıkladı.

Bu üç ismin, Erdoğan’ın korumalarından Muhsin Köse, Yusuf Ayar ve Hayrettin Eren olduğu belirtildi.

Başka isimlere değinilmeyen açıklamada, “19 zanlı, nefret suçuyla arttırılmış şiddet suçu işlemeye teşebbüsle itham ediliyor” dendi.

19 zanlıdan sadece ikisi halen tutuklu bulunuyor. İki zanlı 7 Eylül’de hakim karşısına çıkacak.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demişti.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert “Türk korumalara verilen tutuklama kararının açık bir mesaj olduğunu” belirtmişti.

Sözcü Nauert, bu mesajın ‘ABD olarak şiddete ve ayrıştırmaya herhangi bir tolerans gösterilmeyeceğinin açık bir ifadesi’ olduğunu söylemiş ve gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçip korumaların talep edileceğini belirtmişti.