Ana SayfaDünyaİspanya’da gözaltına alınan Doğan Akhanlı ‘adli kontrol’le serbest bırakıldı

İspanya’da gözaltına alınan Doğan Akhanlı ‘adli kontrol’le serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin talebiyle İspanya’da dün gözaltına alınan Almanya vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı, çıkarıldığı mahkemece ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakıldı.

Almanya vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı tatil için gittiği İspanya’nın Granada kentinde dün gözaltına alındı.

Akhanlı’nın Türkiye tarafından arandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Granada’da tatil yapan Doğan Akhanlı’nın polis tarafından yapılan bir kimlik kontrolünde, Interpol tarafından kırmızı bülten ile arandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Akhanlı ‘adli kontrol’le serbest

Dün Granada’da gözaltına alındıktan sonra bugün Madrid’de nöbetçi mahkemye çıkarılan Doğan Akhanlı, ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakıldı.

Mahkeme heyeti, Türkiye’ye Akhanlı’nın iade talebini gerekçelendirmek üzere 40 gün süre tanındığını açıkladı.

Heyet, bu gerekçelerin incelendikten sonra Akhanlı hakkında bir karara varılacağını duyurdu.

Akhanlı’nın bu süreç boyunca Madrid’i terk edemeyeceği de bildirdi.

Doğan Akhanlı’nın gözaltına alınmasının ardından Berlin harekete geçmiş, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bizzat devreye girerek dün akşam İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Gabriel, yazar Akhanlı’nın Türkiye’ye iade edilmemesini ve Almanya’nın iade sürecine dahil edilmesini talep etmişti.

Kitaplarında insan hakları konusuna ağırlık veren Uluslararası PEN Kulübü üyesi Akhanlı, “Ermeni Soykırımı” ile ilgili eserleriyle de tanınıyor.