Ana SayfaGüncelİzmir’deki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ üçüncü günde: CHP’den destek ziyareti

İzmir’deki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ üçüncü günde: CHP’den destek ziyareti

HABER MERKEZİ – HDP, ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni son durak olan İzmir’de sürdürüyor. Gündoğdu Meydanı’nda tutulan nöbetin üçüncü günü. Nöbetteki vekillerden Ertuğrul Kürkçü, HDP’nin seçimlere dönük “ittifak” çabası içinde olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “önceliğimiz faşizme karşı bir toplumsal ittifak geliştirmektir” dedi. Günlük basın toplantısında konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, darbe girişiminin siyasi ayağının halen aydınlatılmamış olmasını eleştirerek, “Hala kabinelerinde darbeci var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ Diyarbakır, İstanbul ve Van’ın ardından İzmir’de devam ediyor.

Bugün, nöbetin İzmir ayağının üçüncü günü.

Gündoğdu Meydanı’nda vekiller tüm engelleme ve ziyaretçi sınırlamalarına rağmen gece geç saatlere kadar destek için gelenlerle buluştu.

Gece yapılan ses çıkarma eyleminin ardından HDP’li vekiller günün değerlendirmesini yaparak geceyi tartışma ve önerilerle sonlandırdı.

Nöbetteki vekiller, üçüncü güne ise çevre temizliği ve sporla başladı.

Kürkçü: Önceliğimiz faşizme karşı toplumsal ittifak geliştirmek

Nöbette bulunan HDP İzmir Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, nöbeti ve son günlerde siyasi partiler arasında tartışılan “ittifaklar” konusunu dihaber’e değerlendirdi.

İzmir halkının nöbete yaklaşımı ve desteğine de değinen Kürkçü, şöyle konuştu:

İzmir’in iki düzeyde görülmesi gerekiyor. Birincisi örgütlü kesimler açısından ikincisi de genel olarak halk açısından. Örgütlü kesimler açısından zaten deklarasyonumuz yayınlandığında İzmir en hızlı tepki veren kentlerden oldu. Yani olumlu bir tepki verdi. Yanımızda olacaklarına dair bir tutum aldı. Bunu deklere ettiler ve bu gelişi bekliyorlardı. Ancak halkın durumu fark etmesi için biraz daha çaba sarf etmemiz gerekecek nöbet boyunca.

Bazı çevrelerde HDP’nin seçimlere dönük “ittifak” çabası içinde olduğu yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirten Kürkçü, şöyle devam etti:

Biz şu anda bir seçim ittifakı da tartışmıyoruz. Bir seçim ittifakı perspektifimiz yok. Çünkü 2019 seçimlerinin ya da başka bir seçimin hangi koşulda yapılacağı konusu şu anda kuşkuludur. Bunun üzerinde kocaman bir soru işareti var. Seçimden ve seçim ittifakından bahseden herkesin önce seçim güvenliği ve seçim adaletinden söz etmesi gerekiyor. Kulağımıza küpe olmalıdır 16 Nisan referandum sonuçları. Bunu yapan her şeyi yapar. Bunu mutlaka bilmemiz lazım.

İkincisi OHAL altında mı gidilecektir seçime yoksa OHAL kaldırılacak mıdır? Seçim ve partiler yasası ne olacaktır? Çünkü daraltılmış bölge sistemi ile seçimlere gitme konusunda hükümette bir hırs olduğunu biliyoruz. O yüzden biz bir seçim ittifakını şu an gündemde tutmuyoruz. 2019 Başkanlık seçimlerini de biz şu anda gündemimize almadık. Bizim için 2019 Başkanlık seçimlerine de gidip gitmeyeceğimiz ya da nasıl gideceğimizi parlamento seçimlerine nasıl gideceğimizi gösterecek olan şey bugün toplumsal ittifaklar olarak faşizme karşı bir genel ittifak zeminini nasıl kurup kurmayacağımıza bağlıdır. Bu yüzden önceliğimiz faşizme karşı bir toplumsal ittifak geliştirmektir.

HDP’li Yıldırım: Hala kabinelerinde darbeci var

‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ Gündoğdu Meydanı’nda ilk ziyaretçilerinin gelmesiyle devam ederken, günlük basın toplantısında HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, Diyarbakır’dan başlattıkları nöbet eylemlerinin 24’üncü gününe girdiğini anımsatarak, “Diyarbakır’daki nöbette sistemin bu kadar korkacağını tahmin etmemiştik. Belli yasaklamalar getireceğini biliyorduk ama daha mütevazı bir adımda bunlar bu kadar korktuysa bu korkularla bu kadar büyük bir ülke yönetilemez” ifadelerini kullandı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasını sürdüren Yıldırım, şunları söyledi:

Biz halen ne depremle yaşamayı öğrendik ne de diğer doğal afetlere karşı halkımızı koruyabilecek bir devlet aklı geliştirebildik. 18 bin insanın ayrı yaşam öyküsü ayrı acıları vardı. Sorumluluk hep iktidar beslemesi olan müteahhitlere yüklendi. İktidar kendi beslemesi olan müteahhitlere sorumluluğu devam etsin ama kentleri betonlara boğan zihniyet insana dair hiçbir duygusu kalmayan bu siyasi iktidardır. Zihniyetleri ranttır. Yaşamın neresine bakarlarsa baksınlar para görüyorlar.

Tek tip kıyafet tartışmalarına da değinen Yıldırım, “Siz ruh ikizi olduğunuz kişilere giydirmeyi bir altyapı olarak sunabilirsiniz ama onu giyecek bir özgürlük tutsağı özgürlük rehinesi yoktur. Giydiremezsiniz. İşlediği suç ne olursa olsun tek tip elbise bir dayatmadır. Faşizmi dayatmadır. Siz ilhamı kimden alıyorsunuz?” diye konuştu.

Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının halen aydınlatılmamış olmasını eleştirerek, şunları ifade etti:

AKP darbenin siyasi omurgasının kendisidir. Hala kabinelerinde darbeci var. Meclis gruplarında, belediye başkanlarında darbe ile iltisaklı olanlar var. Görev süreniz sona erdiğinde sizi de tek kişilik hücrelere atıp, bugün getirmek istedikleri tek kıyafeti size de giydirecekler. AKP ile paralel yapı ilişkisi etle tırnak ilişkisidir. Bunların ortaklığı, ortak sömürü ortaklığıydı. Bu ülkenin kaynaklarını ortaklaşa yiyorlardı. Aralarının bozulması tümüyle hegemonik çatışmadır, çıkar çatışmasıdır.

Yıldırım, nöbette kendilerini yalnız bırakmayan İzmir halkı, kent dinamikleri ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek, açıklamalarını tamamladı.

CHP’den destek ziyareti

Nöbeti bugün CHP milletvekilleri Musa Çam,  Zeynep Altıok ve CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven de yer aldığı CHP heyeti de ziyaret etti. CHP ve HDP’liler arasından yapılan sohbette CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan “Adalet Yürüyüşü” ve 29-30 Ağustos tarihinde CHP’nin Çanakkale’de yapmayı planladığı Adalet Kurultayı da değerlendirildi.

 

CHP Heyeti adına açıklama yapan Zeynep Altıok, nöbetin tutulduğu alandaki polis bariyerlerine dikkat çekerek şunları söyledi:

Ankara’nın göbeğinde insan hakları anıtı tutuklu, burada da adaletin tutuklu olduğu İzmir’in özgürlüğünün simgesi olan Gündoğdu Meydanı’ndayız. Bu meydan yıllarca ne buluşmalara şahitlik etmiştir. Ve her zaman kardeşçe buluşmalara tanıklık etmiştir. Ne yazık ki ülkemiz insan hakları anlamında çok karanlık bir zamandan geçiyor. Bir ‘Adalet Yürüyüşü’ne başlamıştık. ‘Adalet Yürüyüşü’müzün hak hukuk adalet mesajını bir kez daha burada Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde yinelemekte fayda olduğu aşikar. Elbette Adalet Yürüyüşü’nün sonunda ülkemizin başına bir sihirli değnek değmeyecekti. Ama kararlı, tutarlı, barışçıl her türlü direnme hakkının yanında ve toplumun her kesiminin ortak olan adalet talebini bir kez de burada yinelemek düştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya Dışişleri Bakanı: Deniz Yücel Türkiye'de rehin
Sonraki Haber
Koruköy’de işkenceye maruz bırakılmış ardından tutuklanmıştı: Abdi Aykut tahliye edildi