Ana SayfaGüncelİzmir’deki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde söz kadınların

İzmir’deki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde söz kadınların

HABER MERKEZİ – HDP’nin Gündoğdu Meydanı’ndaki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ 4’üncü gününe girdi. Nöbetin basın toplantısında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet-Taşdemir, Adalet Bakanlığı’na seslenerek “Buyurun, İzmir’de Şakran’ı hep birlikte inceleyelim, Tarsus Cezaevine gidelim” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, İstanbul ve Van’ın ardından İzmir’de sürdürdüğü ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ dördüncü gününde.

Gündoğdu Meydanı’ndaki nöbet abluka altında tutulup ziyaretçi sınırlaması getirilse de vekiller ziyaretçilerle buluşmayı sürdürüyor.

Nöbetin dünkü ayağında kadın hareketleri, Barış Anneleri, sendikacılar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ve çok sayıda kurum temsilcisi ziyarette bulunmuştu.

Bugün de sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uyanan milletvekillerini kadınlar ziyaret etti.

Ziyaretin ardından günlük basın toplantısında HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir konuştu.

“Nöbetimiz vicdan ve adalet talebimizin yanında bir yönüyle de eşitlik nöbetidir” diyerek sözlerine başlayan Dirayet-Taşdemir, şöyle devam etti:

Kadınların evlerinde, sokaklarda ortaya koyduğu çabayla elde ettiği “el emeği göz nuru” kazanımlara sahip çıkma nöbetidir. Erkeklere ve polislere tahsis edilen sokakları, parkları kadınların alanı kılma mücadelesidir. Bu yönüyle demokrasi yol haritamız her yerde demokrasi için bir başkaldırıya dönüş çağrısıdır; sahne demokrasisini kadınların öncülüğünde yerle bir ederek vicdan ve adaletin köprüsünü kurma çağrısıdır.

‘Cinsiyetçilik AKP’nin hamurunda var’

HDP’li vekil, iktidarın kadın politikalarını eleştirerek, şunları söyledi:

15 yıllık AKP iktidarı, cinsiyet eşitliği ve kadın özgürlüğü mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koydu. AKP’nin en ilerici, en liberal olarak takdim edildiği günlerde AKP gerici yüzünü her zaman kadınlarla ilgili politikaları üzerinden ortaya koydu. Cinsiyet eşitliği meselesi AKP’nin sinsi yüzüdür, onun aynasıdır. Cinsiyetçilik AKP’nin hamurunda var. Bu iktidar ekonomide kapitalist, hukukta faşist, cinsiyet meselesinde gerici, ne olduğu belirsiz, omurgasız bir iktidardır.

Müftülere resmi nikah yetkisi verilmek istenen düzenlemeye de değinen Dirayet-Taşdemir, şunları ifade etti:

Son dönemde çok konuşulan yeni bir düzenleme var. AKP, dini nikahlı kadınların mağduriyetini gidermek için müftülükle ilgili düzenlemeye gittiğini söylüyor. Hükümet mevcut hukuksuzluklara yasal kılıf uydurma oyununu sık sık oynuyor. Çok değil bir kaç ay önce de AKP erken yaşta evliliklerde yaşanan mağduriyetleri öne sürerek çocukların tecavüzcüleri ile evlendirilebilmelerinin önünü açan düzenlemeyi yasallaştırmaya çalıştı. Ancak bu zorbalık kadınların mücadelesi ile geri püskürtüldü.

AKP’nin yasalaştırmaya çalıştığı “müftülüklere nikah yetkisi” meğer 19 yıl önce Fetullahçı yapılanmanın düzenlediği Abant Toplantısı’ndan önerilmiş. Gördüğünüz gibi AKP-FETÖ ittifakı hem Kürtlere hem de kadınlara karşı işbirliğini sürdürüyor. Fetullah’ın teslim edilmeye ihtiyaç yok ki, Fethullah Pensilvanya’da değil AKP politikalarında yaşıyor.

‘Kadının görünür olmasından korkuyorlar’

Dirayet-Taşdemir, HDP’li kadın vekillerin milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin olarak ise şunları söyledi:

Hatırlatmak istiyoruz; vekilliği düşürülen 3 vekilimizin de kadın olması, Figen Başkanımız nezdinde eşbaşkanlık sistemimizin hedef alınması, Seve, Fatma ve Pakize arkadaşlarımızın sadece ve sadece politik faaliyetleri nedeniyle katledilmesini bu hükümetin kadınların yaşamsallaşmasından, yaşamda kadının sözünün ve varlığının görünür olmasından duyduğu korkunun kanıtıdır.

‘Buyurun, Şakran’ı Tarsus’u hep birlikte inceleyelim’

Cezaevlerindeki kötü muameleye ve hak ihlallerine de değinen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, Adalet Bakanlığı’na seslenerek şunları kaydetti:

Cezaevlerindeki kadın yoldaşlarımız, hayatı her gün fethetmek zorunda bırakılıyor. Kurulduğu ilk günden bu yana işkence ile gündeme gelen Tarsus ve Şakran Cezaevlerindeki kadınlar ve aileleri korkunç yaptırımlara maruz kalıyor. Tarsus Cezaevindeki kadınlar saçlarından sürüklenmemek için saçlarını kazıttı, 40 santigrat sıcaklıkta havalandırma çalışmıyor, kirli sular içiyorlar. Şakran Cezaevinde çıplak arama, şiddet, cinsel tehdit uygulanıyor. Buradan kendi twitter hesabında “işkence uygulamak da uygulayanları korumak da onursuzluktur” diyen, Adalet Bakanlığı Cezaevleri Müdürü Enis Yavuz Yıldırım’a sesleniyorum. Hodri Meydan! Buyurun, İzmir’de Şakran’ı hep birlikte inceleyelim, Tarsus Cezaevine gidelim.


Vicdan ve Adalet Nöbeti I. gün

Vicdan ve Adalet Nöbeti II. gün

Vicdan ve Adalet Nöbeti III. gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşçileri taşıyan traktör devrildi, yedi işçi hayatını kaybetti: 'Kaza değil açık bir katliam'
Sonraki Haber
Alman ordusunda Nazi soruşturması