Ana SayfaÇalışma YaşamıKadınlar hayallerini rengarenk fistanlarla buluşturdu: ‘Hedefimiz kadın kooperatifi kurmak’

Kadınlar hayallerini rengarenk fistanlarla buluşturdu: ‘Hedefimiz kadın kooperatifi kurmak’

HABER MERKEZİ – Hakkari’de 9 dikiş makinesinin olduğu küçük bir atölyede rengarenk fistanlar diken kadınlar, kendi markalarını ve modellerini üretmek için kadın kooperatifleri kurmayı amaçlıyor. Bir yaşındaki bebeğiyle atölyede çalışan Yıldız Acar, “Bir bebek ile çok zor oluyor ama kadın isterse başarır” diyor.

Hakkari’nin Gazi mahallesinde 6 kadın açtıkları 85 metrekarelik bir atölyede, rengarenk kumaşlardan bölge kadınlarının vazgeçilmezi olan kiras-fistan üretiyor.

Şu anda sadece sipariş üzerine modeller üreten kadınlar 9 dikiş makinesiyle çıktıkları yolda kendi marka ve modellerini yaratabilecekleri kadın kooperatifleri kurmayı hedefliyor.

Küçük atölyede aile ekonomisine katkı sağlamak için çalışan kadınlardan Yıldız Acar, daha önce terzilik alanında usta öğreticilik yapan Sadet Armut ve Şengül Armut ile bu kararı aldıklarını anlatıyor.

Acar ardından terzilik konusunda deneyimi olan ve çalışmak isteyen Emine Armut, Sabahat Çallı ve Sinem Duran ile görüştüklerini ve atölyeyi birlikte açamaya karar verdiklerini ifade ediyor.

Acar mahallelerinde kiraladıkları bu dükkanda kullandıkları dikiş makinelerini evlerinden veya tanıdıklarından bulup getirmiş.

“Her gün 1 yaşındaki bebeğimle atölyeye geliyorum”

 

“Bizler Hakkari’de yaşayan kadınlar olarak hem kentimizin kültürünün tanıtılmasına, hem de aile ekonomisine katkı amaçlı böyle bir işe giriştik” diyen Acar şunları aktarıyor:

İş yerimizi büyütmek için daha fazla çalışacağız. Bir yaşındaki bebeğimle her gün atölyeye geliyorum. Bir bebek ile çok zor oluyor ama kadın isterse başarır. Her sabah evlerimizdeki işleri yaptıktan sonra haftanın 6 günü saat 09.00’da işe gelir, akşam saat 18.00’e kadar çalışıyoruz.

“Hiçbir kadının erkeklere bağımlı bir yaşam sürdürmesini istemiyoruz”

En büyük hedeflerinin kadının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak olduğunu dile getiren Acar, atölyelerinin hedef ve işleyişini şöyle anlatıyor:

Bizler hiçbir kadının erkeklere muhtaç olmasını ve erkeklere bağımlı bir yaşam sürdürmesini istemiyoruz. Kadın üretime katılabilir ve kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. Şimdilik ekonomik olarak çok güçlü olmadığımızdan üretim amaçlı kumaş alamıyoruz.

“Daha büyük bir adım atmak için çalışıyoruz”

Sadece gelen müşterilerin siparişlerini yetiştiriyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde elde edeceğimiz kazanç ile kendi marka ve modellerimizi yaratmak için de planlamalarımız var. Şu anda arkadaşlarımızın zaruri ihtiyaçları dışında gelirimizi toplayıp daha büyük bir adım atmak için çalışıyoruz.


Bu haber dihaber‘den kısaltılarak alınmıştır.