Ana SayfaDünyaKolombiya’da FARC’ın ardından ELN ile barış görüşmeleri: ‘Hedef 1 Eylül’de ateşkes’

Kolombiya’da FARC’ın ardından ELN ile barış görüşmeleri: ‘Hedef 1 Eylül’de ateşkes’

HABER MERKEZİ – Kolombiya hükümeti, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’yle (FARC) yaptığı görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından ülkedeki en büyük gerilla grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu ile de 1 Eylül’e kadar iki taraflı ateşkes kararında anlaşmayı hedefliyor.

FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) sivil hayata geçmesinin ardından Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasında müzakereler sürüyor.

Kolombiya hükümeti ve ELN, yakın bir zamanda iki taraflı ateşkes kararında anlaşmayı umuyor.

Her iki tarafın, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ile Ekvador’un başkenti Quito şehrinde yaptıkları görüşmelerin ardından konuşan Kolombiya hükümeti nezdindeki müzakereci Juan Camilo Restrepo, “Barış görüşmelerinin üçüncü aşamasının son günü olan 1 Eylül tarihinde ateşkes anlaşmasını duyurmayı umduğunu” dile getirdi.

Ekvator Başkanı Moreno da “barıştan önemli hiçbir şey olmadığını” belirterek ELN’nin demokratik yaşama ve siyaset hayatına tekrardan dahil olabilmesi için Kolombiya’da yaşanan şiddetin geride kalmasını arzu ettiğini söyledi.

Ateşkes için önemli unsurlar

Hem hükümet hem de ELN, Papa Francis’in 6 Eylül’de başlayacak Kolombiya ziyareti öncesinde çatışma haline geçici bir ara vermeyi hedefliyor.

Telesur’da yer alan habere göre Restrepo da yaptığı açıklamada, “Papa’nın ziyaretine kadar hazır olmayı ve barışa yönelik ilk adımı atmayı istediklerini” aktardı.

Ancak gerillalardan oluşan heyetin başındaki isim Pablo Beltran, ateşkese ulaşmak için iki önemli unsur olduğunu belirtiyor. Beltran’a göre bu unsurlar; her iki tarafın operasyonlarına son vermesi ve insani faaliyetlerin yürürlülüğe girmesi.

Ateşkes kararının, Kolombiya halkına doğrudan yarar sağlayacağını dile getiren ELN, savaşın askıya alınmasının yanında tarafların belli insani faaliyetlerde bulunmasına da ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

ELN, hükümetin üzerine düşen görevlerden en ön plana çıkanın “sol görüşe ve toplumsal hareket liderlerine yönelik soykırımın önüne geçilmesi ve sağ görüşlü paramiliter grupların yaygınlaşmasına karşı önlemler alınması” olduğunu söylüyor.

Görüşmeler Şubat ayında başlamıştı

Üç yılı bulan gizli görüşmelerin ardından 7 Şubat’ta resmi görüşmelere başlayan Kolombiya hükümeti ve ELN’nin barış süreci müzakerelerinde Brezilya, Küba, Şili, Venezuela ve Norveç arabulucu ülkeler olarak yer alıyor ve görüşmeler Ekvador’da yapılıyor.


Karınca Dış Haberler