Ana SayfaGüncel‘Marmara’da 7’nin üzerinde deprem olacağı açık’: Nereye sığınacağız?

‘Marmara’da 7’nin üzerinde deprem olacağı açık’: Nereye sığınacağız?

HABER MERKEZİ – 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18’inci yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Marmara’da yakın gelecekte 7’nin üzerinde bir deprem olacağı açık” dedi. ‘Nereye sığınacağız’ diye soran İstanbul Kent Savunması da İstanbullulara çağrıda bulunarak, önerilerde bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18’inci yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Özener, Marmara’da yakın gelecekte büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak bir depremin beklendiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara’da yakın gelecekte 7’nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir Marmara’da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok.

İstanbullulara öneriler

İstanbul Kent Savunması da 17 Ağustos depreminin yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

‘Nereye sığınacağız’ diye soran Kent Savunması olası depremden korunmak için önerilerde bulundu.

Afet toplanma ve çadırkent alanlarının ‘rant uğruna AVM, otel, plaza, rezidans dikmek için’ imara açıldığı tespitinde bulunan İstanbul Kent Savunması’nın önerileri şöyle:

Her mahalleye, nüfusa yeterli büyüklükte ve acil ihtiyaçlar ve müdahale araçlarını da içeren afet toplanma alanı talep ediyoruz.

Başta ilin, sonrasında her ilçenin Afet Hazırlık Planı olmalı. Mahalle / Bölge Tahliye Planları yapılmalı. Bunlar mahalle ve sokak bazında katılımcı bir çalışmayla gerçekleştirilmeli.

Hazırlık aşamasının önemli çalışması olan Mahalle Risk Analizi ve Mahallenin İnsan ve Altyapı Kaynakları belirlenmeli.

İBB ve tüm ilçe belediyelerinden, yönetimleri altındaki mahallelerin, bölgelerin afet toplanma alanlarını açıklamalarını talep ediyoruz.

İstanbullulara çağrımız: İkamet ettikleri bölgenin afet toplanma alanlarını ilgili idarelere sorarak öğrensinler ve yerinde denetleme yapsınlar.


İstanbul’daki afet toplanma alanları nereler?