Ana SayfaÇalışma YaşamıMısır’da 17 bin tekstil işçisinin grevi sürüyor: ‘Devrim bir kez daha bizimle başlıyor’

Mısır’da 17 bin tekstil işçisinin grevi sürüyor: ‘Devrim bir kez daha bizimle başlıyor’

HABER MERKEZİ – Vaat edilen primlerin alınamamasından ötürü Mısır’da 6 bin tekstil işçisinin başlattığı grev, tekstil endüstrisinin yoğunlaştığı bölgedeki diğer fabrikalara da yayıldı. İşçilerin yaptığı eyleminin başarıya ulaşması durumunda ise bu başarının bütün ülkeye sıçrayan protestoların başlangıcı olabileceği ifade ediliyor.

Vaat edilen primlerin alınamamasından ötürü ve maaş artışı talebiyle Mısır’ın Mahalla El-Kübra bölgesinde 6 bin tekstil işçisinin başlattığı grev, tekstil endüstrisinin yoğunlaştığı bölgedeki diğer fabrikalara da yayıldı.

Libcom’da yer alan habere göre yıllık enflasyonun yüzde 33’e kadar çıktığı Mısır’da grevdeki 17 bin işçi, maaş zammı talep ediyor ve “sonuna kadar mücadele edeceklerinin” altını çiziyor.

İşçilerin yaptığı eylemin başarıya ulaşması durumunda ise bu başarının bütün ülkeye sıçrayan protestoların başlangıcı olabileceği ifade ediliyor.

Şirket ve işçiler arasındaki pazarlık devlete ait sendikalar tarafından yürütülüyor

6 bin işçinin protestolarıyla başlayan grev, polislerin provakasyonları ve şirketlerin taleplere cevap vermemesinden ötürü endüstri bölgesindeki 17 bin işçiye ve 30 işletmeye yayıldı.

Temmuz ayında ödenmiş olması gereken primlerinin ödenmemesinin ardından greve giren işçilerin talepleri, bu konuda halen bir adım atılmamış olmasından ötürü yüzde 10’luk maaş artışı da dahil birçok talep sundu.

İşçilerin çalıştığı devlete ait Misr Spinning and Weaving Company şirketi, işçilerle birçok kez anlaşma sağlamaya çalıştı ancak yapılan pazarlıklar sadece devlete ait sendikalar aracılığıyla yürütüldü. Bu sendikalar da grevde hiçbir rol oynamıyor, çoğu zaman devletin ve patronların yanında saf tutuyor.

Şirket taviz vermek için hazır gözükse de işçiler, uzlaşmaya gitmek istemediklerini, meşru taleplerinin hepsi kabul edilene kadar grevi sürdüreceklerini açıkladı.

Yanair Gate ajansına konuşan işçilerden biri, 2011 Devrimi’ne uzanan eylemler zincirinin başlangıcı olarak kabul edilen bu bölgedeki grevlere değinerek şu ifadelerde bulundu:

Devrim ilk seferinde olduğu gibi bir kez daha bizden, Mahalla’dan başlıyor. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Eyleme devam edeceğiz!

Mahalla işçileri ve ’25 Ocak Devrimi’

Mahalla işçileri, prim ve daha yüksek maaş talebiyle 2006 yılında greve gitmiş, bu grevleri de ülke içerisindeki birçok fabrika işçisinin greve gitme kararında etkili olmuştu.

2006 yılında yaptıkları grevle, 2011 yılında gerçekleştirilen ’25 Ocak Devrimi’ne öncülük eden büyük fabrikalardan biri olarak görülüyorlar.

Ancak 25 Ocak Devrimi’nden beş yıl sonra Mısır’da çeşitli hükümetlere yapılan muhalefetin temel kaynağı olan bu grevler, genelde güç kullanarak veya geçici olarak durdurma tehditleriyle dağıtıldı.

2015 Mayıs’ında Kahire Yüksek Mahkemesi, herhangi bir greve katıldığı tespit edilmiş çalışanların ‘kamu çıkarını oyaladığı’ gerekçesiyle emekliliğe ayrılacağı kararı verdi.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
'Sil Baştan'ın senaryosu gerçek oluyor: İstemediğimiz anıları silebileceğiz
Next post
'Kılıçdaroğlu'nun iddianamesi bile hazır, geriye uygun bir savcı bulmak kalmış'