Ana SayfaGüncelÖzakça işkenceyi anlattı: Üzerime çullanıp nefessiz bıraktılar, sandalyeye bağladılar

Özakça işkenceyi anlattı: Üzerime çullanıp nefessiz bıraktılar, sandalyeye bağladılar

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eyleminin 147’nci gününde olan tutuklu eğitimcilerden Semih Özakça, zorla hastaneye götürüldükleri geceyi yazdı. Plastik sandalyeye bağlanarak hücreden çıkartıldığını belirten Özakça, maruz kaldığı işkenceyi “Slogan atarak çırpınıyordum, sloganlarıma engel olmak için elleriyle ağzıma, kafama bastırıyorlar; adeta beni boğarak nefessiz bırakıyorlardı” sözleriyle anlattı.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde devam ettikleri açlık grevi eylemi 147. gününde.

Gülmen ve Özakça, 29 Temmuz’da hücrelerinden zorla çıkartılarak götürüldükleri Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesi’nde tutulmaya devam ediyor.

Eğtimciler ile görüşen avukatları, Gülmen’in yatağındaki çarşafa sarılarak, Özakça’nın ise darp edilip kayışla bağlanarak hastaneye götürüldüğünü aktarmıştı.

Özkakça o gece yaşadıklarını yazdı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre Semih Özakça, gardiyanların baskın yapar gibi gelerek talimatı okuduklarını, “Beni götürmek bana işkence yapmak demektir” yanıtını verdiği anda üzerine çullandıklarını belirtti.

Semih Özakça, kendisini kapıdan dışarı çıkaramadıklarında ise plastik sedye getirip kendisini sandalyeye bağladıkları söyledi.

Sloganla durumu protesto etmek istediğinde ise gardiyanların elleriyle ağzına ve kafasına bastırdığını aktardı. Özakça yaşadığı işkenceyi şöyle yazdı:

Slogan atarak çırpınıyordum, sloganlarıma engel olmak için elleriyle ağzıma, kafama bastırıyorlar; adeta beni boğarak nefessiz bırakıyorlardı. Ambulansa getirdiklerinde sırtüstü bağlandığım plastik sedyede yatırıldığım yönün tam tersinde, göğüs üstü duruyordum.

Yalnız başına yaşamlarını idame ettiremeyecekleri gerekçesiyle getirildikleri hastanede yalnız kaldığını, terliklerini ve gözlüklerini müdahale sırasında düşürdüğünü söyleyen Özakça, Gülmen’in yan odada olduğunu anlayınca “Yaşasın açlık grevi direnişimiz” sloganının ritmiyle duvarı tıklattığını aktardı.

Özakça, hastaneye getirilme nedenlerini ise “Zorla hastaneye kaldırma uygulamasına zemin hazırlayan etken muhtemelen bugün veya yarın verilecek olan AİHM kararını etkileyerek bizim açımızdan olumsuz sonuç çıkarılmak istenmesidir” diye açıkladı.