Ana SayfaDünyaRakka’da son durum: DSG 10 mahallede kontrolü sağladı, tarihi kale IŞİD’den kurtarıldı

Rakka’da son durum: DSG 10 mahallede kontrolü sağladı, tarihi kale IŞİD’den kurtarıldı

HABER MERKEZİ – Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyonda DSG, kentin 10 mahallesinde kontrolü sağladı. DSG, Abbasiler döneminde inşa edilen tarih Harun Reşid Kalesi’ni de kurtararak, IŞİD’in elindeki son kaleyi de almış oldu.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 62. gününde.

DSG, kentin yüzde 50’sinden fazlasında kontrol sağlarken, Meşleb, Sînaa, Bîtani, Sebehîye, Qadesiyê, Romanî, Yermuk, Hattîn ve El Cezra mahallelerinden sonra kentin kuzeybatısında yer alan El-Kerim Mahallesi’ni de IŞİD’den kurtardı. Böylelikle DSG, mahallede kontrolü sağlamış oldu.

Doğu, batı, güney ve kuzey cephelerinden ilerleyen güçlerinin birleşmesinin ardından DSG’nin hedefinde Eski Rakka Mahallesi’nin IŞİD’den kurtarılması var.

Tarihi mahallede surların yanı sıra Harun Reşid Kalesi de (Qasr El Banat) DSG’nin kontrolüne geçti.

Abbasiler döneminde 763-809 yılları arasında inşa edilen kale, 1907 yılında yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış. “Kadınlar Kalesi” olarak da bilinen kale, Suriye Eski Eserler Dairesi tarafından 1982 yılında ateş tuğlalarıyla restore edildi. Eski Rakka Mahallesi’nde bulunan kale, tarihi surların hemen bitişiğinde bulunuyor ve kentin Bağdat Kapısı’nın 400 metre kuzeyinde yer alıyor.

Suriye’de daha önce Necm, Caber ve Til Harkalah kalelerini IŞİD’den kurtaran DSG, Harun Reşid Kalesi’ni de kurtarmasıyla IŞİD’in elindeki son kaleyi de almış oldu.

dihaber’in bölgede bulunan muhabiri Nazım Daştan’ın  haberine göre kale etrafında çok sayıda kontrol noktası oluşturan DSG’liler, bölgeyi koruma altına alarak hem surların hem de kalenin tahrip olmasını engelliyor.

IŞİD ise tekrar hakimiyet sağlayabilmek amacıyla bölgeye bomba yüklü araçlarla saldırılarda bulunmaya devam ediyor fakat IŞİD’in saldırılarının önlemler sonucu boşa çıkartıldığı belirtiliyor.