Ana SayfaDünyaRojava’da dördüncü kanton ilan edildi: Şehba

Rojava’da dördüncü kanton ilan edildi: Şehba

HABER MERKEZİ – Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi’nin 3. Toplantısı’nda alınan karara göre Şehba Kantonu’nun kuruluşu resmi olarak ilan edildi. Böylelikle Rojava’da yeni bir kanton daha kurulmuş oldu.

Şehba Bölgeleri Yönetim Meclisi, meclis üyelerinin katılımıyla dün açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi’nin 3. Toplantısı’nda alınan karara göre Şehba Kantonu’nun resmi olarak ilan edildiği duyuruldu.

Böylelikle Cizre, Kobani ve Afrin kantonlarının ardından Şehba’nın da kanton ilan edilmesiyle Rojava’da dördüncü kanton kuruldu.

ANHA’nın haberine göre meclisin açıklaması şöyle:

Suriye Devrimi üzerinden 6 yıl geçtikten sonra, Baas rejimi yüzünden tıkanan birçok sorun nedeniyle Suriye bölgeleri çok zarar gördü. Binlerce insan öldürüldü, milyonlarca insan da göç etmek zorunda kaldı. Uluslararası ve bölgesel güçlerin siyasi planlarına bağlı olan Suriye muhalifleri, Suriye toplumunu yıkan ve karışıklık yaratan ortaklardır.

19 Temmuz 2012 Rojava Devrimi’nin başlamasıyla Demokratik Özerklik Sistemi; Cizre, Kobani ve Afrin kantonları olarak her 3 kantonda ilan edildi. Siyasi, toplumsal, ekonomi ve savunma alanlarında birçok başarı elde etti. Bu sistem uluslararası devletlerin büyük bir kısmı tarafından desteklendi. Çünkü Suriye krizinin en makul çözüm yöntemi olarak görüldü.

Halkların kardeşliği ve ortak yaşam temelinde inşa edilen Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Sistemi ilan edildikten sonra Şehba bölgesi temsilcileri, Federasyon Kurucu Meclisi içindeki yerini aldı. Şehba bölgesinin bir kısmı çetelerden temizlenerek özgürleştirildikten sonra Şehba Bölgesi Yönetim Meclisi kuruldu ve bir yıldan fazladır halk kendi bölgelerini yönetiyor.

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi 3. Toplantısı’nda alınan karara göre Şehba Kantonu’nun kuruluşunu ilan ediyoruz.

Şehba bölgesi neresi?

Şehba, Rojava/Kuzey Suriye’nin en batısındaki Kürt yerleşim yeri Afrin ile Kobane’nin batısındaki Fırat Nehri arasındaki bölgeyi kapsıyor.

Şehba bölgesinde bulunan Cerablus, El Rai ve Azaz yerleşim yerleri, sırasıyla doğudan batıya Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattı boyunca yer alırken Minbic, Cerablus’un güneyinde; El Bab, El Rai’nin güneyinde ve Til Rifat, Mare ile Exterin gibi yerleşim yerleri ise Azez’in güneyinde yer alıyor.