Ana SayfaGüncel‘Şark Islahat Planı devrede’ diyen Eğitim-Sen: Sürgün öğretmenler saldırıya uğrayabilir

‘Şark Islahat Planı devrede’ diyen Eğitim-Sen: Sürgün öğretmenler saldırıya uğrayabilir

HABER MERKEZİ – Eğitim-Sen, sendikaya üye 682 öğretmene il dışı görev verilmesine bir kez daha tepki gösterdi ve öğretmenlerin görev yapacakları yerlerde saldırıya uğrayabilecekleri konusunda uyardı.

Kanun Hükmünde Kararname ile daha önce açığa alınıp, görevlerine iade edilen 4 bin civarında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi öğretmenden 264’ünün zorunlu yer değişikliği kapsamında başka illere gönderilmesine sendikadan tepki gösterdi.

“Rotasyon, Şark Islahat Planı’nın günümüzdeki maskeleşmiş adı”

Eğitim-Sen Diyarbakır 1. Nolu Şubede basın toplantısı düzenleyen 1 Nolu Şube Başkanı Abbas Şahin, 264 öğretmenin orta Anadolu’nun çeşitli illerine ‘sürgün edildiklerini’ söyledi.

Diken’deki habere göre Diyarbakır’ın yanı sıra bölge genelinde bin dolayında öğretmenin görev yerlerinin değiştiğini anlatan Abbas, şöyle konuştu:

2008 yılından bu yana yürürlüğe koymak isteyip bir türlü yürürlüğe koyamadıkları rotasyon uygulamasından net bir şekilde anlıyoruz ki; aslında bu çok önceleri hazırlanmış bir planın ilk adımıydı. Çünkü rotasyon, Şark Islahat Planı’nın, yani sürgün ve göçertmenin günümüzdeki maskeleşmiş adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yürürlüğe konulan tehcir, göçertme politikası Cumhuriyet tarihi boyunca uygulanagelen asimilasyon politikalarından bağımsız olmadığı gibi, kültürel ve tarihi değerlerimizi yok etmeye yönelik başlatılan Sur ve Hasankeyf yıkım ve kıyımlardan bağımsız olmadığını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

“Saldırıya uğrayabilirler”

Abbas sürgün edildiğini söylediği öğretmenlerin gönderildiği bölgelerde saldırılarla karşılaşabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

Burada görev yapan öğretmenler buranın kimliğini, dokusunu sağlayan emekçilerdir. Öğretmenlerin gönderildiği bölgelerde ırkçı söylemlerin artacağını düşünüyoruz. Biz bu konuda uyarıyoruz, orada bir arkadaşımızın burnu bile kanadığında sarayın, başbakanın ve bakanların parmağının olduğunu her zaman söyleyeceğiz.