Ana SayfaGüncelŞemdinli’de gözaltına alınanlara hem köy meydanında hem emniyette işkence

Şemdinli’de gözaltına alınanlara hem köy meydanında hem emniyette işkence

HABER MERKEZİ – Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu köyünde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan köylülerin işkenceye maruz kaldıklarına dair fotoğraflar yayımlandı. Serbest bırakılan köylüler asker ve polislerin köyü bastığını, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 100’ü aşkın insanının köy meydanında da işkenceye maruz bırakıldığını anlattı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu köyünde gece saatlerinde jandarma ve polisin operasyonu sırasında yaşanan ve 1 özel harekat polisinin yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından köye baskın yapan polis ve asker 36 köylüyü gözaltına almıştı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen köylülerden 20’si sabah saatlerinde serbest bırakılırken, 16’sı gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

dihaber, serbest bırakılan ve vücutlarında gözaltı sırasında yaşadıkları işkencenin izleri bulunan köylülerin fotoğraflarını yayımladı.

Fotoğraflarda köylülerin sırtları ve kollarında izler işkencenin boyutunu da gözler önüne seriyor.

Köylüler: Kadın ve çocuklar da işkenceye maruz kaldı

Can güvenliklerinden kaynaklı isimlerinin yazılmasını istemeyen köylüler ise yaşadıklarını anlattı.

Köylüler, asker ve polislerin köyü bastığını, rastgele evlere girerek kapı pencereleri kırdıklarını söyledi.

Birçok evin basıldığını belirten köylüler, yaşananları şöyle dile getirdi:

Gece saatlerinde evlere baskın yapan asker ve polisler 100’ü aşkın insanı köy meydanına toplayarak, işkenceden geçirdi. Aralarında kadın ve çocuklar da vardı. Hiçbir gerekçe göstermeden kapıları kırıp halkı yere yatırdılar. Yere yatırılanların üzerlerinde tepindiler. Tekme, tokat, yumruk, silah dipçiği dahil birçok şeyle vurdular. Meydan dayağından sonra 36 kişiyi gerekçesiz gözaltına aldılar. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülene kadar da darp edildik.

Doktor darp raporu vermedi

Gözaltına alınıp serbest bırakılanların ise Şemdinli Devlet Hastanesi’ne darp raporu almak için gittiklerinde ise bu kez doktorun hakaret ve ırkçı söylemlerine maruz kaldığı öne sürüldü.

Darp raporu verilmeyen köylüler, Doktor Elif Ç.’nin kendilerine darp raporu yerine polisi çağırarak, bir kişinin yeniden gözaltına alınmasını sağladığını söyledi.

Köylüler, doktorun kendilerine, “Bu olanlar sizin hatanız. Siz devlete yardım etmiyorsunuz” dediğini belirtti.

Köydeki ablukanın kalktığını belirten köylüler, operasyonun ise devam ettiğini söyledi.

Öte yandan köylüler, Şemdinli Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, yaşanan işkence olayının peşini bırakmayacaklarını dile getirdi.